%27Let+bij+vogelgriep+ook+op+paarden%27
Nieuws
© nieuwe oogst jos thelosen

'Let bij vogelgriep ook op paarden'

Hoewel er geen meldingen bekend zijn van paarden die ziek zouden zijn geworden van vogelgriep is het verstandig om op symptomen van vogelgriep te letten, meldt de Sectorraad Paarden. Ook mensen en paarden ermee geïnfecteerd raken.

Daarbij gaat het om symptomen als koorts, hoesten, neusuitvloeiing, lusteloos, sloom, weinig eetlust, ooguitvloeiing of oogontsteking, verdikte keellymfeknopen en spierpijn of spierstijfheid, stelt de Sectorraad Paarden in een vraag-antwoord over vogelgriep. Bij deze symptomen is het volgens de SRP goed om de dierenarts te raadplegen.

Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden door de overheid beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee.

De huidige variant is het H5 type en is zeer besmettelijk en veroorzaakt ernstige ziekteverschijnselen en plotselinge toename van de sterfte. De vogels kunnen zeer snel sterven, zelfs zonder dat er klinische verschijnselen zichtbaar zijn.

De incubatietijd bedraagt ongeveer tien dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Via laboratoriumtests wordt de diagnose van vogelgriep definitief vastgesteld.

Eigen influenza

Paarden worden in Nederland gevaccineerd met hun eigen influenzavirussen. Het vogelgriepvirus is een andere variant.

• Klik hier voor dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer