Europees+bos+kan+meer+broeikasgas+compenseren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europees bos kan meer broeikasgas compenseren

Europees bos compenseert nu 12 procent van de totale EU-broeikasgasuitstoot. Door slim bosbeheer kan dat stijgen naar 20 procent.

Het Europese bos levert op dit moment al een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering. Niet alleen wordt er veel CO2 vastgelegd in het bos, maar door een actief beheer worden ook houtproducten geproduceerd waardoor wordt bespaard op energie-intensieve materialen als beton en staal. Dit vermindert de CO2-uitstoot.

Verder wordt afgedankt hout en hout van een lage kwaliteit ingezet voor energieproductie. Ook dit bespaart het gebruik van kolen, olie en gas. Bij elkaar compenseert het Europese bos op deze manier al 12 procent van de totale EU-broeikasgasuitstoot.

Klimaatslim

In een nieuwe studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Forests laten onderzoekers zien dat die bijdrage nog veel groter kan worden rond 2050. Zij berekenden dat door Klimaatslim bosbeheer de totale bijdrage naar 20 procent kan stijgen.

Hoofdauteur van deze studie is Gert-Jan Nabuurs van Wageningen Environmental Research: 'We gaan ervan uit dat landen het klimaatprobleem serieus nemen en in alle sectoren maatregelen willen nemen, dus ook de bos- en houtsector. Dit kan met behulp van klimaatslim bosbeheer. Dat houdt sterk rekening met de lokale omstandigheden en past daar de maatregelen op aan.'

Bos verjongen

Nabuurs noemt verschillende voorbeelden: 'Op sommige plaatsen in Midden-Europa komt bossterfte voor in fijnspar. Daar verjong je het bos met nieuwe aan het klimaat aangepaste soorten. Op sommige plaatsen probeer je bosbrand te voorkomen, op andere plaatsen probeer je juist de productie te verhogen en meer hout te produceren om te bouwen met hout.'

Op weer andere plaatsen is het bosbeheer gericht op biodiversiteit en stel je strikte reservaten in, aldus Nabuurs. 'Uiteindelijk probeer je de hele keten te verbeteren en als laatste ook bio-energie te produceren.'

Totale bijdrage

Al deze maatregelen samen hebben de onderzoekers doorgerekend. 'Zo komen we op een totale bijdrage van meer dan 20 procent compensatie van de hele EU-broeikasgasuitstoot', zegt Nabuurs.

'Waar wij verder op wijzen is dat het klimaatbeleid hier veel te weinig aandacht aan besteedt. De huidige regeling - die midden december wordt vastgesteld en die tot 2030 gaat gelden -geeft veel te weinig prikkels om al deze maatregelen uit te voeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer