Fonterra+moet+Danone+105+miljoen+euro+betalen
Nieuws
© Danone

Fonterra moet Danone 105 miljoen euro betalen

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra moet de Franse Danone groep een schadevergoeding van zo'n 105 miljoen euro betalen. Dat heeft een rechtbank in Singapore bepaald.

De schadevergoeding hangt samen met een recall in augustus 2013. Er bestond vrees dat het wei-eiwitconcentraat WPC80 dat Fonterra had geleverd was verontreinigd met een botulisme-bacterie.

De maatregel raakte ook Danone die WPC80 van Fonterra betrok voor de levering van babyvoeding in Azië. Danone schatte de geleden schade destijds op 350 miljoen euro en wilde dat verhalen op Fonterra.

Niet volledig

Fonterra-topman Theo Spierings is teleurgesteld in de uitspraak. Hij stelt dat de rechter de voorwaarden in het leveringscontract met Danone niet volledig heeft erkend. Juristen bestuderen de uitspraak nog, maar de mogelijkheden om de uitspraak internationaal aan te vechten zijn waarschijnlijk beperkt.

Spierings benadrukt dat vervolgonderzoek na de verdenking van een besmetting met de botulisme-bacterie in 2013 niet tot een bevestiging van de besmetting heeft geleid en er geen enkel risico voor de volksgezondheid is geweest. Wel heeft het incident geleid tot een verdere aanscherping van de interne procedures bij de zuivelonderneming.

Melkprijs

Fonterra stelt de verwachting over de winst per aandeel voor het boekjaar 2017/2018 naar beneden bij. Dit vanwege de schadevergoeding die aan Danone betaald moet worden.

De uitspraak van de rechter heeft geen gevolgen voor de melkprijs die aan melkveehouders wordt uitbetaald, stelt Spierings.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer