Alleen+Duitse+en+Poolse+melk+kostprijs+hoger+dan+Nederland
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Alleen Duitse en Poolse melk kostprijs hoger dan Nederland

De kosten voor een typische Nederlands melkveebedrijf liggen rond de 45 euro per 100 kilo melk. Binnen Europa hebben alleen Duitse en Poolse melkveebedrijven hogere kosten.

Dat blijkt uit een analyse van het International Farm Comparison Network IFCN. Deze kosten bestaan uit betaalde kosten en berekende kosten voor eigen kapitaal, grond en arbeid. Opvallend is dat landen met lage kosten voor machines en gebouwen vaak ook lage totale kosten hebben.

Elke twee maanden wordt een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse melkveehouderij en een aantal andere exporterende zuivellanden landen via een specifiek kengetal. Het doel hiervan is om de Nederlandse melkveehouderij meer in buitenlands perspectief te plaatsen.

Afschrijving en onderhoud

Het typisch Nederlands melkveebedrijf heeft ongeveer 10 euro per 100 kilo melk voergebonden kosten. Dit zijn kosten die gemaakt zijn voor de aankoop van voer, bemesting, zaaizaad en gewasbescherming. De berekende en betaalde kosten voor arbeid in Nederland liggen op bijna 9 euro per 100 kilo melk. De kosten voor afschrijving en onderhoud van machines en gebouwen en loonwerk komen hier uit op ruim 9 euro per 100 kilo melk.

Binnen Europa hebben alleen typische Duitse en Poolse melkveebedrijven hogere kosten per 100 kilo melk. In beide landen zijn de arbeidskosten per 100 kilo melk hoger dan in Nederland. In beide landen ligt de productiviteit, uitgedrukt in kilo melk per gewerkt uur, een stuk lager dan in Nederland.

Europa

Binnen Europa zijn de kosten op typische melkveebedrijven in Ierland het laagst (ongeveer 37 euro per 100 kilo melk). Dit komt vooral door lage voergebonden kosten en lage kosten voor machines, gebouwen en loonwerk.

Op herkenbare melkveebedrijven buiten Europa zijn de kosten lager dan in Europa. Opvallend in alle landen buiten Europa zijn de lage kosten voor machines, gebouwen en loonwerk. Op het typische melkveebedrijf in de VS liggen de kosten op bijna 33 euro per 100 kilo melk. Opmerkelijk is hier dat ruim 19 euro van deze kosten uit voergebonden kosten bestaat.

Nieuw-Zeeland

Met ongeveer 29 euro per 100 kilo melk zijn de kosten op een typisch bedrijf in Nieuw-Zeeland het laagst van alle belangrijke zuivellanden. Op dit bedrijf zijn bijna alle kostenposten lager dan in Nederland, behalve de kosten voor land.

Deze zijn in Nieuw-Zeeland door de lagere productiviteit (kilogram melk per hectare) hoger dan in Nederland. In Nieuw Zeeland liggen deze kosten op ruim 6 euro per 100 kilo melk, terwijl deze in Nederland liggen op bijna 5 euro per 100 kilo melk in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer