%27Agrarische+sector+moet+zich+meer+verenigen+in+keten%27
Interview
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

'Agrarische sector moet zich meer verenigen in keten'

Hoe krijg je het voedsel dat boeren produceren, voor een eerlijke prijs en via de kortst mogelijke weg bij de consument? Dat onderzoekt beeldend kunstenaar Matthijs Bosman in Nederland Superland: een land zonder supermarkten.

Waarom bent u dit project begonnen?

'Provincie Overijssel en stichting Platform Natuurlijke Veehouderij zijn het kunstproject Natural Farm Lab begonnen. Met twee andere kunstenaars wil ik natuurinclusieve landbouw promoten. Hoe komt het toch dat boeren nog steeds antibiotica gebruiken en nog weinig ruimte voelen om de natuurlijke weerstand van de koeien te verbeteren, zijn vragen waarmee ik me bezighoud. Ik ben ervan overtuigd dat een frisse blik wonderen kan doen.'

Een initiatief als Herenboeren is fantastisch, maar ik wil als consument geen onderdeel zijn van een community

Matthijs Bosman, beeldend kunstenaar

Schopt u daarmee niet aan tegen de sector? Nederland loopt voorop in de reductie van antibiotica.

'Dat klopt. Het is geen aanklacht tegen boeren. Mijn opvatting is dat wanneer een bedrijf financiële rust heeft, het meer openstaat voor vernieuwing. Door meer natuurinclusief te boeren en andere producten te maken en te laten zien dat je met 100 koeien net zo'n goed inkomen kan halen als met 450 koeien.'

Wat houdt Nederland Superland in?

'Ik wil graag dat mensen nadenken over hoe een land eruitziet zonder supermarkten. Hun inkoopkantoren zijn zeer machtig. We laten ons naar de winkels lokken door absurd lage prijzen. Het goedkoper laten maken van producten is de slappe weg om mensen aan je te binden. Wanneer we ze hun gang laten gaan, staat er binnen vijftien jaar op elke hoek van de straat een supermarkt.

'Supermarkten moeten een stap terug doen en zich minder mengen in de keten. De agrarische sector moet zich meer verenigen in de keten.'

Er zijn veel initiatieven om de keten te verkorten. Wat doen zij niet goed?

'Een distributienetwerk opzetten is hun grootste probleem. Daar zijn supermarkten extreem sterk in. Een initiatief als Herenboeren is fantastisch, maar ik wil als consument geen onderdeel zijn van een community. Ik wil zonder schuldgevoel ook ergens anders mijn boodschappen halen.

'Dat geldt ook voor maaltijdboxinitiatieven. Het nadeel is dat je daarvoor vaak een abonnement moet afsluiten. Aan de andere kant zie ik positieve aspecten. Dit soort concepten waren twintig jaar geleden ondenkbaar. Een grote groep mensen maakt er gebruik van. En koken met basisingrediënten die rechtstreeks van de boer komen, is hipper dan ooit. We hebben het tij mee om met zijn allen de schouders eronder te zetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer