Nog+geen+oplossing+voor+vrije+uitloopei
Nieuws
© Dierenbescherming

Nog geen oplossing voor vrije uitloopei

Er is nog geen oplossing voor de afzet van vrije-uitloopeieren bij een ophokplicht langer dan twaalf weken. Dat laat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de Tweede Kamer weten.

Van Dam trekt die conclusie na gesprekken met andere Europese Unie-lidstaten en de Europese Commissie. Toch staat voorkomen van declassificatie van vrije uitloopeieren en afwaarderen van de status na een lange ophokplicht bij meerdere lidstaten hoog op de agenda, stelt hij.

Er zijn inmiddels drie expert meetings geweest en er is nog geen zicht op een oplossing die Nederland tevreden stelt, meldt Pluimveeweb.

Twee opties

De Europese Commissie wil niet aan de status van vrije uitloopeieren tornen, zodat consumenten het vertrouwen daarin niet verliezen. Maar de twee oplossingen die de Commissie heeft aangedragen stemmen Van Dam niet tevreden.

De eerste optie is het verlengen van de maximale ophoktermijn van 12 weken met een korte periode in combinatie met een uitbouw van stallen met een overdekte uitloop. Hiervan is Van Dam geen voorstander, omdat Nederland niet wil dat pluimveehouders worden gedwongen om extra investeringen in stalsystemen te doen.

Een tweede optie, waarbij de uitloop mag worden afgedekt met netten, biedt volgens Van Dam te weinig soelaas om het risico op insleep van vogelgriep te verkleinen.

Alternatieve status

Nederland ziet meer in een alternatieve status, die door de markt wordt gewaardeerd als equivalent aan vrije uitloopeieren, voor pluimvee dat wordt getroffen door een te lange ophokplicht. Deze eieren kunnen dan worden verkocht als alternatief voor vrije uitloopeieren.

Van Dam kon niet zeggen hoeveel steun Nederland voor dit alternatief krijgt. 'Maar iedereen wil een oplossing voor de volgende vogeltrek periode.' Van Dam verwacht dat de Europese Commissie op 22 juni een officieel voorstel doet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer