Agrarische+machinemarkt+heeft+piek+bereikt
Nieuws
© Hendrik Begeman

Agrarische machinemarkt heeft piek bereikt

Het zakelijke ondernemersklimaat van de agrarische industrie van landbouwmachines in Europa lijkt de piek te hebben bereikt, maar bevindt zich nog steeds op een hoog niveau.

Vooral de verwachtingen zijn wat voorzichtiger geworden, maar bevinden zich nog wel op een hoog niveau. Dit blijkt uit de CEMA Bussiness Barometer van november.

De barometer wordt maandelijkse samengesteld op basis van een enquête onder 120 bedrijven uit negen landen. CEMA is de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie.

De verkoop van trekker is een belangrijke factor bij het ondernemersklimaat in de landbouwmachine-industrie. De voorzichtigheid binnen dit segment heeft te maken met de verwachte orderafname in het eerste kwartaal van 2018, dit als gevolg van een voorwaartse registratie van trekkers in de EU.

Omzet zal toenemen

Een meerderheid van de deelnemers (55 procent) aan de enquête verwacht dat de omzet de komend zes maanden zal toenemen. Daarnaast denkt 38 procent dat de omzet gelijk zal blijven. Maar 7 procent denkt aan een daling.

De beste vooruitzichten komen uit Scandinavië. In Polen is sprake van verder herstel van de markt. De vooruitzichten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijven goed. Onderaan de lijst staat de Spaanse markt, een gevolg van de droogte in dit land.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer