Vlotte+oogst+kool+dankzij+rupsvoertuig
Nieuws
© John Oud

Vlotte oogst kool dankzij rupsvoertuig

Ondanks dat het land nat is, gaat de oogst van kool bij de gebroeders Jan en Nico Mol in Oudkarspel gewoon door. Een zelfontwikkeld rupsvoertuig biedt uitkomst.

'We werken met een rupsoogstmachine met afzetbakken. Daardoor kunnen we eigenlijk altijd oogsten, ook bij regenachtig weer. Met een rupstrekker brengen we de bakken naar de kopakker, waar we ze overzetten op een wagen. Zo houden we de weg schoon', legt Jan Mol uit.

De vaak slechte omstandigheden in het najaar tijdens de oogst hebben de gebroeders Mol ertoe gebracht om zelf een rupsoogstmachine te bouwen. Het gaat om een omgebouwde machine voor de oogst van peen. 'Wij zijn de enige telers die een dergelijke machine in kool gebruiken', zegt de Noord-Hollandse teler.

Vijf man

Voor in de machine zitten drie mensen om de kolen te snijden. Via een aflegband gaan de kolen naar achteren en omhoog. Daar leggen twee medewerkers de kolen in acht boxen. 'In totaal zitten vijf man op de oogstmachine. Ze zitten allemaal droog, maar het is natuurlijk mooier werken als het droog weer is', stelt Mol.

De oogstmachine rijdt met een snelheid van 180 à 200 meter per uur. 'Er zit licht op de machine. We beginnen om 7 uur en gaan door tot 17 uur. Per dag oogsten we 64 kisten met kool', zegt Mol. Dit jaar gaat het om ruim 20 hectare kool. 'Eind volgende week is het gebeurd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer