Trekkers+steeds+vaker+autonoom+op+pad
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Trekkers steeds vaker autonoom op pad

Agritechnica, tot en met vandaag in Hannover, is de grootste internationale landbouwmechanisatiebeurs ter wereld. Fabrikanten uit de hele wereld staan er en bedrijven uit het Verre Oosten zijn in opkomst. Trend dit jaar zijn autonome trekkers.

'Op Agritechnica sluit Case IH zijn 175-jarig jubileum af', zegt Case IH-topman Andreas Klauser. 'Het is nu tijd om vooruit te kijken.' Daarbij doelt hij op Advanced Farming Systems (AFS), de link om via Isobus III tussen machines te kunnen communiceren.

De autonome trekker van Case IH staat niet op de beurs in Hannover. Deze is dit voorjaar voor Europa op de SIMA in Parijs geïntroduceerd, maar in Amerika al op de Farm Progress Show in 2015. Volgens Klauser wordt al 80 procent van deze autonome ACV-technologie (Autonomous Concept Vehicle) in andere Case IH-trekkers toegepast.

Puma X

Wel is er de QuadTrac CVXDrive, de eerste kniktrekker in rupsuitvoering met een CVT-transmissie. Verder toont Case IH de Puma X. Dit is een vereenvoudigde Puma-uitvoering met een zestrapspowershift.

Kubota heeft al zestig autonoom rijdende trekkers gemaakt

Op het gebied van de elektrische aandrijvingen van machines, waarbij de trekker stroom opwekt, is het rustig op de beurs. Toch wordt er onderhuids aan doorgewerkt.

New Holland

New Holland presenteerde op de SIMA eveneens zijn autonome trekker en staat nu met een nieuwe variant op Agritechnica. Inmiddels zijn er ook enkele andere fabrikanten bij gekomen.

Fendt heeft de Xaver, een kleine uitvoering die voor het eerst is ingezet om mais te zaaien. Komend jaar wordt de Xaver bij klanten in de praktijk verder uitgezet. Een andere trend noemt Fendt het verhogen van het voltage van trekkers naar 48 volt. Dit omdat er met alle elektronica meer elektrisch vermogen van de trekkers wordt gevraagd.

Zwaardere modellen

Het Japanse Kubota toont SL 60A, een autonoom rijdende trekker van 60 pk waar er al zestig van zijn gemaakt. Deze wordt in Japan al toegepast en doet nu zijn intrede in Europa. De autonome techniek schaalt Kubota nu verder op naar de zwaardere modellen. Het aan- en afkoppelen gaat bij deze trekker nog handmatig.

De Canadese DOT is een stap verder. Deze lijkt niet direct op een trekker, maar is meer een autonoom rijdend voertuig met een U-vormig frame dat door een 163 pk Cummins diesel wordt aangedreven. De DOT koppelt zichzelf autonoom aan een machine, voorlopig alleen nog aan een zaaimachine van Seed Master. Deze fabrikant heeft inmiddels ook al een spuit en wat andere machines klaar voor de DOT.

Handmatig

De DOT heeft vier hydraulische armen om machines te heffen, twee hydraulische en twee elektrische aansluitingen. Hij kan ook handmatig worden bediend om machines aan en af te koppelen die er nog niet volledig voor zijn aangepast.

Op Agritechnica zijn al jaren trekkers uit het Verre Oosten aanwezig. Daarbij ging het meestal om de lichtere modellen. Maar nu komen ook de zwaardere modellen deze kant op. Een opvallende nieuwkomer is het Indiase Mahindra, een fabrikant waar nog trekkers in grote aantallen worden gemaakt. De fabrikant lijkt nu actief bezig om zijn vleugels verder uit slaan.

Overnames

Behalve om zich op de Europese markt te begeven, heeft Mahindra in 2015 de afdeling landbouwtechniek overgenomen van het Japanse Mitsubishi. Eind september heeft het bedrijf de Turkse trekkerfabrikant Armatrac ingelijfd. In hoeverre deze en andere Aziatische merken ooit op de Nederlandse akkers zullen rondrijden, is afwachten.

Dichter bij huis gaan de ontwikkelingen ook door. De Nederlandse Multi Tool Trac is ook present op Agritechnica. Deze diesel-elektrische trekker leent zich met zijn spoorbreedte voor beddenteelt waarbij de bedden onbereden blijven. Het tweede exemplaar is ook klaar en vanaf nu gaat de aandacht naar een derde versie, die op de tekentafel ligt om geschikt te worden gemaakt voor seriebouw.

Koppelsysteem

Een ander Nederlands product komt van Zuidberg in Ens. Het bedrijf heeft nu een koppelsysteem waarmee de verwisselbare rupsunits van de ene naar de andere trekker kunnen worden overgezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer