Agritechnica-goud voor Kemper en Claas

Claas en Kemper hebben de gouden innovatiemedaille op Agritechnica in de wacht gesleept. Bij Kemper gaat het om de StalkBuster. Bij Claas om de Cemos autonome instelling voor schudder- en hybride maaidorsers.

Agritechnica%2Dgoud+voor+Kemper+en+Claas
© Kemper

Agritechnica in Hannover vindt plaats van 12 tot en met 18 november. De beursorganisatie maakt traditioneel twee maanden voor aanvang van de beurs bekend welke noviteiten worden bekroond met gouden en zilveren medailles. In totaal zijn dit jaar 320 noviteiten ingediend. Er zijn twee gouden en 29 zilveren medailles uitgereikt.

Claas kreeg een gouden medaille voor de Cemos autonome maaidorserinstelling. Het nieuwe assistentiesysteem regelt volautomatisch de instelling van de dorstrommel op basis van de dorsomstandigheden. Het dorsproces wordt continu en automatisch geoptimaliseerd tot de technische prestatiegrenzen.

Het Cemos-systeem geeft ondersteuning aan de chauffeur. Deze hoeft alleen aan te geven of de prioriteit ligt bij de capaciteit of de kwaliteit. De software stuurt bepaalde instellingen aan, zodat in korte tijd de optimale instelling voor de machine wordt gevonden. Deze instellingen worden continu gemonitord en aangepast aan de omstandigheden die in de loop van de dag veranderen.

Dit jaar zijn er 320 noviteiten bij Agritechnica ingediend

Maisstoppel

De tweede gouden medaille is voor de Kemper StalkBuster. Deze is speciaal ontworpen om maisstoppels direct onder de maisbek van de hakselaar te verhakselen, waardoor het overwinterende leefgebied van de maisstengelboorder wordt vernietigd. Extra stoppelbewerking is dan niet meer nodig.

De StalkBuster is geïntegreerd in het basisframe van de Kemper maisbek. Een speciale klepel breekt elke stoppelrij, voordat de wielen van de hakselaar en het transportvoertuig eroverheen rijden. De stoppels worden niet alleen afgebroken, maar ook in kleine stukken gebroken.

Versnellingsbak

De bewegende versnellingsbak zorgt voor optimale aanpassing aan de bodem voor elke afzonderlijke rij, terwijl een pneumatisch druksysteem het volgen van de grondcontouren extra nauwkeurig maakt. Dit zorgt ervoor dat elke stoppel geheel tot beneden gebroken is.

Het vernietigen van de stoppels met de StalBuster elimineert de habitat van maisstengelboorderlarven in de stoppels, vermindert de behoeft aan chemische toepassingen en beperkt het risico op fusariumontwikkeling. Het energieverbruik van de StalkBuster is laag: niet meer dan 4 pk per rij.

Ballastoplossing

Het nieuwe EZ Ballast Wheel-systeem van John Deere is bekroond met een zilveren medaille. De extra gewichten zitten aan de wielen en gebruiken niet de front- of achterhef. De flexibele gewichtsverdeling van het systeem is ontworpen om hogere tractie en lagere bodemverdichting in het veld te waarborgen.

Het EZ Ballast Wheel-systeem zorgt ervoor dat bestuurders de voor- en achterwielgewichten gemakkelijk kunnen verwisselen zonder extra gereedschap. Het duurt slechts vijf minuten per wiel om gewichten toe te voegen of te verwijderen. Een tweede persoon is niet nodig.

Elk voorwiel is uit te rusten met één gewicht van 250 kilo, de achterwielen met twee gewichten van 250 kilo. Dit betekent dat een totaalgewicht tot 1,5 ton kan worden toegevoegd of verwijderd.

Camera en gps

Ook het trekkergeïntegreerde AutoTrac Implement Guidance-systeem van John Deere kreeg een zilveren medaille. Het systeem bestuurt zowel de trekker als de schoffelmachine door middel van een combinatie van een camera- en gps-besturingssysteem voor hoge snelheid. Mechanische onkruidbestrijding is zo snel uit te voeren.

De tijd voor optimaal mechanische onkruidbestrijding is beperkt. John Deere en zijn dochteronderneming Monosem hebben daarom een actief geïntegreerd machinecontrolesysteem voor een rijeneg ontwikkelend. Het systeem zorgt ervoor dat tot 16 kilometer per uur is te werken zonder het gewas te beschadigen.

AutoTrac Implement Guidance gebruikt een camera gemonteerd op de eg die het vooraf ingestelde spoor langs de plantrijen berekent. Daarnaast is er op de eg een John Deere StarFire-satellietontvanger gemonteerd. De besturing wordt uitgevoerd met behulp van een RTK-signaal en is van toegevoegde waarde, wanneer plantrijen ongelijk of onderbroken zijn.

Robots

Fendt heeft een zilveren medaille in ontvangst mogen nemen voor het project 'MARS'. Bij dit project gaat het om kleine, mobiele agrarische robots die in groepen het veld in gaan om hun werk te doen. Doel van het project is om een robot te maken voor het zaaien van mais.

Voor het zaaien van ongeveer 1 hectare per uur zijn acht tot tien robotjes nodig die zo'n 50 kilo wegen. Ze zouden ongeveer net zo veel kosten als een gangbare zaaimachine met dezelfde capaciteit.

Voordelen

Het voordeel van de kleine robots is dat ze zeven dagen per week en 24 uur per dag hun werk kunnen doen. Door het geringe gewicht is de belasting van de bodem minimaal. De robots kunnen onderling informatie uitwisselen. Als een robot uitvalt, kan een andere het werk overnemen.

Het project wordt door Agco/Fendt en de universiteit van Ulm geleid. Om de robot tot ontwikkeling te brengen is het project gefinancierd door de EU.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer