Gelderland+over+de+helft+met+natuuraankoop
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gelderland over de helft met natuuraankoop

Provincie Gelderland heeft met verschillende samenwerkingspartners inmiddels 55 procent van de gronden aangekocht die nodig is voor de realisatie van het Gelders natuurnetwerk. Van de 8414 hectare nieuwe natuur komt 4273 hectare van landbouwgrond die wordt omgezet.

De provincie is sinds 2011 verantwoordelijk voor het natuurnetwerk. Het toevoegen van nieuwe natuur aan het Gelders natuurnetwerk moet in 2027 gerealiseerd zijn. Provincie Gelderland ligt naar eigen zeggen goed op schema om dit doel te halen. In 2016 is 360 hectare nieuwe natuur ingericht.

Volgens gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) is de daling van de gemiddelde natuurkwaliteit, die sinds 1994 is ingezet, is inmiddels gestopt. 'In sommige gebieden neemt de kwaliteit zelfs licht toe. Voor de drogere heide en bossen op de Veluwe blijft de verbetering van de kwaliteit achter.'

Landbouwbestemming

Voor het aankopen en inrichten van het Gelders Natuurnetwerk(GNN) werkt de provincie samen met verschillende partijen in gebiedsprocessen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. De provincie kwam LTO Noord bijvoorbeeld recent tegemoet in bezwaren tegen opname van delen van het natuurgebied Rijnstrangen in het Gelders natuurnetwerk. Deze gebieden hebben een landbouwbestemming.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer