Verkenningsjaar+voor+agrarisch+natuurbeheer
Nieuws
© Water Land en Dijken

Verkenningsjaar voor agrarisch natuurbeheer

Er komt een verkenningsjaar om te beoordelen of er na 2021 een subsidieregeling overeind kan blijven voor agrarisch natuurbeheer in het Nationaal Natuurnetwerk.

Dat is de uitkomst van een maandag aangenomen motie in Provinciale Staten van Noord-Holland tijdens de behandeling van het Natuurbeheerplan 2018. Met name CDA-Statenlid Willemien Koning heeft zich daarvoor hard gemaakt en zij is dan ook blij met de uitkomst. 'Door agrarisch natuurbeheer in Nationaal Natuurnetwerkgebieden niet meer te vergoeden, dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid.'

Slecht nieuws

'Als de boeren binnen het Nationaal Natuurnetwerk stoppen, is dat slecht nieuws voor de natuur en de biodiversiteit, voor de natuurinclusieve productie van ons voedsel en voor het landschap', meent Koning, 'Het risico op verruiging is dan groot.'

Wettelijk zijn hier geen belemmeringen om ermee door te gaan. In het verkenningsjaar gaat de provincie in overleg met agrarische natuurverenigingen en de terreinbeherende organisaties, zoals Staatsbosbeheer en Landschap Noord-Holland.

Effectief

Bekeken wordt hoe de biodiversiteits- en beheerdoelen van het Nationaal Natuurnetwerk het effectiefst kunnen worden gehaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer