Europese graanexport blijft ver achter

De export van granen vanuit de Europese Unie is op dit moment zo'n 48 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Europese+graanexport+blijft+ver+achter
© Han Reindsen

Uit de exportcijfers van de Europese Commissie blijkt dat in de periode van 1 juli tot en met 5 september bijna 4 miljoen ton graan naar het buitenland werd verkocht. Vorig jaar was dat 7,6 miljoen ton. De lagere export is toe te schrijven aan alle graansoorten.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in het weekbericht granen is de lagere export vooral een gevolg van de sterke euro ten opzichte van de Russische roebel en de Amerikaanse dollar. Dat is op de internationale graanmarkt ongunstig voor de Europese concurrentiepositie.

De Europese Commissie gaat in de graanbalans voor het seizoen 2017-2018 nog uit van een totaal exportvolume van 36,8 miljoen ton. Vorig exportseizoen is volgens de voorlopige berekeningen ongeveer 38,2 miljoen ton graan geëxporteerd.

Meer aangekocht

De invoer van graan door de Europese Unie is tot dusver wel groter dan vorig jaar. Er is vanuit landen buiten de Europese Unie voor bijna 3,4 miljoen ton aan graan aangekocht. Dat betreft voornamelijk mais en is 700.000 ton meer dan vorig jaar van 1 juli tot met de eerste week van september.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer