Jubilerende+Herder+presenteert+de+One
Nieuws
© Hendrik Begeman

Jubilerende Herder presenteert de One

Machinefabrikant Herder vierde vorige week dat zeventig jaar geleden de basis werd gelegd door de Gebroeders Herder. Het bedrijf ontwikkelde zich sterk op het gebied van sloot- en bermonderhoud, een bedrijfstak waarin ze nog steeds sterk zijn.

Momenteel Herder 's werelds grootste op dit gebied. In ons land hebben ze een marktaandeel van 75 tot 80 procent. In de omliggende landen nadert het marktaandeel ook deze percentages. In totaal worden de Herder machines in meer dan dertig landen verkocht.

Salesmanager Ronald Melse vertelt dat het eigenlijk machines voor een nichemarkt zijn, daar dit gebieden zijn met relatief veel sloten. Herder was in 1964 de eerste die met een maaikorf op de markt kwam. Vorige week werd hier een nieuwe dimensie aan toegevoegd, namelijk de 'One'.

De One is een in eigen huis ontwikkelde en gebouwde zelfrijdende machine voor slootonderhoud. Want behalve met een maaikorf kan er ook een klepelmaaier of twaalf of vijftien andere werktuigen aan worden gekoppeld.

Werktuigendrager

Nadat er in totaal drie jaar aan dit project is gewerkt, kon directeur Peter Mouthaan het resultaat onthullen, en het resultaat mag er zijn. Het is een soort werktuigendrager met voorop een ruime cabine die 180 graden draaibaar is.

In het midden is een giek met een maaikorf gemonteerd die in een goeie vijf minuten is aan- en af te bouwen. De One heeft (als optie) aan de voorkant een hefinrichting van Zuidberg waar bijvoorbeeld een klepelmaaier aan kan worden bevestigd.

Het voertuig staat op vier bestuurbare wielen die hydraulisch worden aangedreven door een 225 pk FPT-motor. Weliswaar veel vermogen voor een dergelijke machine, maar de reden is dat Herder zo bij de vaak voorkomende lichte werkzaamheden de motor op ongeveer 1.200 toeren kan laten draaien. Dat zorgt voor minder geluid en een lager brandstof verbruik, een soort eco-stand.

Zelfrijder

De vraag luidt dan waarom de keuze voor een zelfrijder? Melse legt uit: 'Bij een maaikorf aan een trekker ben je altijd afhankelijk van een trekker en hoe die is ingericht. Vaak zijn de omstandigheden voor een maaikorf niet optimaal. Vaak zit er wel een joystick of wat anders in de weg die je niet even kunt verplaatsen. Als je hem zelf ontwikkeld, kun je hem zo maken dat hij optimaal is gebouwd voor het werk en voor zijn bestuurder.'

De achteras is star en tijdens het werk wordt de vooras hydraulisch afgesteund voor een goede stabiliteit. Een andere toepassing is bijvoorbeeld een houtversnipperaar die dan met een eigen giek kan worden gevuld.

De eerste One is inmiddels verkocht en de planning is nu om een 0-serie van vijf stuks te gaan bouwen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer