Britse schapenboer schrijft bestseller

Het gebeurt niet vaak dat een veehouder een boek schrijft. Het wordt al helemaal bijzonder als het een internationale bestseller is. Schapenboer James Rebanks kreeg het voor elkaar met Het Herdersleven.

Britse+schapenboer+schrijft+bestseller
© Uitgeverij

James Rebanks is de oudste zoon van een schapenboer, die zelf ook de oudste zoon van een schapenboer was. De familie woont en werkt sinds eeuwen in het Engelse Lake District.

De streek kreeg in de literatuur bekendheid door de geïllustreerde kinderboeken van Beatrix Potter en door de romantische beschrijvingen van dichter William Wordsworth. Die teksten staan echter ver af van de wereld van Rebanks.

In de zomer is er de zorg voor de 650 schapen in de hooglanden en voor de voederwinning, in het najaar vragen de herfstmarkten aandacht. In de winter is het rustiger met de schapen op de boerderij, maar dan begint tegen het voorjaar al snel weer het lammerseizoen.

Rebanks voegde zich in dit eeuwenoude ritme na een studie geschiedenis in Oxford en onder meer een functie bij de Unesco. Hij nam het bedrijf van zijn vader over, dwars tegen de raadgevingen van veel buitenstaanders in.
Nu deelt hij zijn ervaringen als schapenboer en als plattelandsbewoner. Begonnen als fanatiek twitteraar, zette hij zich aan het schrijven van een boek.

Dat vertelt over de gang van zaken op het bedrijf en over de cultuur en het landschap van het Lake District. Over de eigenaardigheden van de bewoners, maar ook over het onbegrip en het gebrek aan kennis bij de vele toeristen die de streek bezoeken.

The Shepherd's Life is vorig jaar verschenen. Literatuurcritici van bekende Britse en Amerikaanse kranten - tot The New York Times aan toe - reageerden enthousiast en het boek stond al snel hoog in de bestsellerlijsten. Vertalingen in het Spaans, Italiaans, Frans en zelfs Chinees zijn in voorbereiding.

Deze week verscheen de Nederlandse vertaling. Daarmee ligt er een boek in de schappen dat stedeling én plattelander een inkijkje geeft in het leven en denken van een boer die is verknocht aan zijn grond, dieren en tradities. Misschien wat ongebolsterd en ruw geschreven, maar wel recht uit het hart.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer