Schaapherder+wil+meer+politieke+steun
Nieuws
© DIRK HOL

Schaapherder wil meer politieke steun

Om de schaapskuddes met herder in Nederland te behouden, is op jaarbasis 4,5 miljoen euro nodig. De Tweede Kamer zou er voor moeten zorgen dat het kabinet dat bedrag ook werkelijk beschikbaar stelt. Dat staat in een petitie die dinsdag is aangeboden aan de Kamercommissie voor Economische Zaken.

De petitie is ondertekend door het Gilde van Traditionele Schaapherders, de vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland, de Vereniging Gescheperde Schaapkuddes Nederland (VGSN) en de Landelijke Werkgroep Professionele Schaaphouders (LWPS). Volgens deze organisaties de de gevraagde 4,5 miljoen euro 'een relatief klein bedrag voor uitermate goed zichtbaar en waardevol Nederlands levend erfgoed.'

Structureel tekort

Het Alterra-rapport 'Wie stuurt de herder' meldde eerder dit jaar dat de ongeveer honderd herders al jaren kampen met een structureel tekort van gemiddeld 30.000 euro. Overleg van het ministerie van EZ met de provincies heeft slechts in twee provincies effect gehad. Alleen in Drenthe en Limburg zijn de problemen effectief aangepakt, andere provincies laten hun herders nog teveel in de kou staan.

De petitie dringt niet alleen aan op financiële hulp, maar vraagt ook om de instelling van een taskforce Toekomst Schaapherderij. Daarin zouden de betrokken overheden, terreinbeherende organisaties en de samenwerkingsverbanden van herders samen moeten optrekken. Doel kan onder meer zijn om te komen tot een eenduidig landelijk financieringssysteem.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

In het Kamerdebat over de landbouwbegroting voor 2017 hield Henk Leenders (PvdA) een pleidooi voor de zogenoemde gescheperde schaapskuddes. 'Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Rijk en provincies, maar het schiet niet erg op. Het gaat ons om het behoud van bijzondere rassen, cultureel erfgoed, biodiversiteit en de kennis die we daarmee hebben opgedaan.'

Leenders drong er bij staatssecretaris Martijn van Dam op aan om het financieringsprobleem snel op te lossen. 'Zou dit nou niet binnen een periode van drie maanden afdoende geregeld kunnen zijn', hield hij de bewindsman voor.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer