Antibioticagebruik melkveehouderij lager dan humaan

Het antibioticagebruik in de melkveehouderij is 50 procent lager dan bij mensen in Nederland. Dat laat rundveedierenarts Henk van Ruitenbeek namens De Oosthof Dierenartsen weten. Hij reageert daarmee op de berichten over het antibioticagebruik door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) . Zij maakt zich zorgen over toename van besmettingen met resistente bacteriën.

Antibioticagebruik+melkveehouderij+lager+dan+humaan
© Landpixel

'Als dierenartsen worden we vaak aangewezen als veelvoorschrijvers van antibiotica', constateert Van Ruitenbeek. 'Het is echter bij weinig mensen bekend dat het antibioticagebruik in de melkveehouderij ongeveer 50 procent lager is dan bij mensen in Nederland. Dit terwijl het gebruik van antibiotica bij mensen in Nederland het laagst is in heel Europa.'

De rundveedierenarts ziet de laatste jaren een enorme verbetering op bedrijven. 'Het antibioticagebruik is tussen 2009 en 2014 in de hele dierhouderij met 58 procent gedaald. Het preventief gebruik van antibiotica in de rundveehouderij is in Nederland al jaren verboden.'

Goede weg

De melkveesector is volgens Van Ruitenbeek op de goede weg. 'Het antibioticagebruik is op een acceptabel laag niveau, het welzijn van de koeien is sterk verbeterd en de komende jaren zal er door de hele sector verder worden gewerkt aan een duurzame melkkoe op een nog duurzamer bedrijf.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
 • Dinsdag
  27° / 17°
  65 %
Meer weer