Regio West wil ook statiegeldregeling faunaschade

LTO Noord regio West dringt bij de provincies Utrecht, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland aan op een statiegeldregeling voor het behandelbedrag voor een aanvraag van een schadevergoeding.

Regio+West+wil+ook+statiegeldregeling+faunaschade
© Ida Hylkema

Groningen, Zeeland en Gelderland hebben al zo'n regeling getroffen. De regio West hoopte aanvankelijk nog dat er een gemeenschappelijke oplossing zou worden gevonden in het Interprovinciaal Overleg (IPO), het overlegorgaan van de twaalf Nederlandse provincies.

Drempel

'Toen bleek dat zo' gezamenlijke aanpak er niet in zat, hebben we de provincies in West-Nederland afzonderlijk aangeschreven,' legt beleidsadviseur fauna Ard Mooij van LTO Noord uit. 'We hebben ons altijd verzet tegen een behandelbedrag van 300 euro, omdat dit voor sommige ondernemers een te hoge drempel opwerpt om tot schademelding over te gaan.'

Dat laatste is ook uitgekomen, schrijft LTO Noord aan de verantwoordelijke gedeputeerden. 'Het aantal aanvragen voor een tegemoetkoming voor wildschade is sterk teruggelopen terwijl de schade veroorzakende populaties van wildsoorten in omvang zijn toegenomen.'

Teruggestort

De statiegeldregeling houdt in dat er vooraf wel een bedrag moet worden betaald, maar als vervolgens een schade wordt toegekend het bedrag voor de aanvraag weer wordt teruggestort.

Behalve een financiële tegemoetkoming, is de regeling volgens LTO Noord ook belangrijk om een beter beeld te krijgen van de werkelijke schade. 'Het ontbreken van de juiste informatie over de omvang van de wildschade werkt door naar het provinciaal faunabeleid zoals dat is vastgelegd in de faunabeheerplannen. De in deze plannen opgenomen maatregelen om de wildpopulatie te reguleren en wildschade te voorkomen zijn in belangrijke mate gebaseerd op de schadehistorie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer