Damhert schuift aan bij het voerhek

Melkvee- en akkerbouw bedrijf Van Roekel bij Deelen heeft al geruime tijd een vaste gast aan huis. Een jong damhertje weet het bedrijf dagelijks te vinden en eet gewoon gras, mais en brokken mee met de koeien.

Damhert+schuift+aan+bij+het+voerhek
© VidiPhoto

Het bedrijf ondervindt echter ook veel schade van het wild uit de omgeving. Het jonge hert is zijn familie vermoedelijk kwijt geraakt en wordt door de familie Van Roekel inmiddels Bambi genoemd, naar het beroemdste eenzame hertje. Het is eigenlijk geadopteerd door de familie en ook de koeien zijn inmiddels helemaal gewend aan het beestje.

De toeristen in de omgeving kunnen de aanwezigheid van het damhert waarderen. Het bedrijf heeft een Rustpunt met onder meer koffie en thee, waar veel fietsers tussen Hoenderloo en Schaarsbergen pauzeren. In het gastenboek staan al een heel aantal leuke opmerkingen over het damhert.

Het is een mooi plaatje, maar dat het wild ook voor veel schade kan zorgen weet Arthur van Roekel als geen ander. Jarenlang ondervond hij veel hinder van edelherten, soms stonden er wel honderd in het grasland. 'Het was bijna niet meer mogelijk om op een fatsoenlijke manier een boeren bedrijf te runnen op deze locatie', vertelt hij. Een perceel van 15 hectare was helemaal vernield.'

Omheining

Een jaar of zes geleden is er een hoge omheining gekomen tussen het land van Van Roekel en het omringende natuurgebied. 'Sindsdien is de problematiek met edelherten verleden tijd.' De meeste schade heeft hij op dit moment van dassen. 'We hebben daarvoor een dassenovereenkomst voor meerdere jaren en krijgen per jaar een vergoeding. Als we meer schade hebben kunnen we daar alsnog een schadevergoeding voor aanvragen.' Verder lopen er ontzettend veel wilde zwijnen in het gebied.

Tot verbazing van Van Roekel is er tot tweemaal toe al wel een jager geweest die het damhertje wilde afschieten. Maar daar wil hij niks van weten. 'Jarenlang hebben we last gehad van edelherten. De aantallen namen alleen maar toe. Dit edelhert hoort er inmiddels bij. Daar mag niet op geschoten worden.'

Over een paar weken gaan de koeien op stal. 'Ik ben benieuwd wat er dan gebeurt. Het zal me niet verbazen als hij gewoon de stal in loopt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer