Sedumdak voor natuurlijke isolatie op varkensstal

Op de vleesvarkensstal van Livar bij abdij Lilbosch in het Limburgse Echt ligt sinds kort een sedumdak. De natuurlijke vegetatie zorgt voor een natuurlijke isolatie van het dak en extra biodiversiteit.

Sedumdak+voor+natuurlijke+isolatie+op+varkensstal
© Livar

Het sedumdak, ook wel groendak, natuurdak of kruidendak genoemd, bestaat uit natuurlijke vegetatie. Door de dikke laag substraat waarop de grassen, kruiden en vetplantjes groeien, wordt kou buiten gehouden en in de zomer directe instraling van zonlicht voorkomen. Het stalklimaat dat daardoor ontstaat, is voor de varkens prettig.

Het sedumdak zorgt daarnaast voor extra biodiversiteit in de omgeving van de stal. Vogels en insecten krijgen de kans om het dak te gebruiken als voederplaats en aanvullend leefgebied. In de omgeving geeft een sedumdak een natuurlijk aangezicht. Elk seizoen heeft het een andere kleur. Livar noemt het zelf 'een parel in het landschap'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer