Boekel+krijgt+primeur+varkensstal
Nieuws
© nieuwe oogst

Boekel krijgt primeur varkensstal

De allereerste familiestal in de varkenshouderij zal dit najaar gebouwd worden bij de familie Beckers in de gemeente Boekel. Op het stuk grond staat nu nog een traditionele varkensstal.

Dit meldt Bart Hooijer van stalinrichter Vereijken Hooijer.

Familievarkens zijn geen gewone varkens én geen biologische varkens. Het zijn eigentijdse varkens: dieren die in familieverband op de meest natuurlijke manier in een stal samenleven. Binnen de muren is alles zo ingericht dat ze een stressvrij leven kunnen hebben. Uitloop naar buiten is daarom volgens Hooijer overbodig.

Twee jaar proefdraaien

Samen met varkenshouders, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers bedacht Hooijer de familiestal.

Na veel inspanningen en investeringen kunnen we met financiële ondersteuning van de EU, de overheid en de provincie Noord-Brabant het zogenaamde 'living lab' in de praktijk gaan bouwen: 'Twee jaar bekijken we in Boekel of zo'n stal draait en of de dieren zonder stress onder meer robuuster zijn en zonder antibiotica kunnen'.

Innovatief

De manier van varkens houden in de familiestal is innovatief. Er wordt optimaal ingespeeld op de natuurlijke behoeften van de varkens die graag in familieverband leven. Ze leren van elkaar en ontwikkelen sociaal gedrag.

Varkens zijn van nature zinnelijke dieren. Daarom komen er toiletten met directe mestafvoer, waardoor de familiestal nagenoeg geurvrij zal zijn. Varkens krijgen vast voer in bakken en een gedeelte van hun rantsoen kunnen ze zelf bij elkaar scharrelen.

Voor zeugen zijn er nestkamers waar ze in afzondering kunnen werpen. Verder ligt er zand op de vloeren en varkens kunnen door de modder rollen. Het speciale dak laat zacht daglicht door.

Hooijer: 'In een familiestal zit alles wat varkens gelukkig maakt en hij wordt gebouwd in harmonie met de omgeving. De stal is beter voor mens, dier, milieu en economie. Familievarkens hebben een lekker leven en dat ga je proeven.'

Foto: Jos Thelosen

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer