'Star+-stal biedt oplossing om emissies aan te pakken'

Vijf jaar nadat VIC Sterksel, Wopereis Staalbouw, Kempfarm en HoSt de Star+-stal ontwikkelden, zijn elementen daaruit actueler dan ooit. Reden voor VIC Sterksel om de stal aan te melden voor de innovatieprijs van de Agrarische Dagen Someren. Vijf vragen voor innovatiemanager Nienke Dirx-Kuijken van VIC Sterksel.

%27Star%2B%2Dstal+biedt+oplossing+om+emissies+aan+te+pakken%27
© Johan Claessens archief

Waarom is de stal aangemeld voor de innovatieprijs?

'De stal bevat technieken waarmee emissies van geur, ammoniak en broeikasgassen worden gereduceerd. Daarnaast biedt de stal meer dierenwelzijn: per varken is 1,2 vierkante meter beschikbaar, de dieren hebben een overdekte buitenuitloop en binnen ligt strooisel en ruwvoer. Dat is anders dan binnen de concepten die er zijn. De stal kan voldoen aan de eisen voor twee sterren van het Beter Leven-keurmerk.'

De Star+-stal sluit beter aan bij de comfortzone van de varkens waardoor ze met name in de winter harder groeien

Nienke Dirx-Kuijken, innovatiemanager VIC Sterksel

Wat is de kracht van de Star+-stal?

'Emissies worden bij de bron aangepakt, doordat mest en urine niet bij elkaar komen. De stal heeft daarvoor een hellende V-vormige mestband onder het rooster. Daarnaast heeft de stal natuurlijke ventilatie via automatisch gestuurde kleppen waardoor het energieverbruik laag is. Verder kwam uit de onderzoeken naar voren dat varkens in de Star+-stal harder groeien.'

Wat is daarvoor de verklaring?

'De stal sluit qua temperatuur met name in de winter goed aan bij de behoefte van de varkens waardoor ze hun genetisch potentieel beter kunnen benutten. In de winter ligt de voederconversie hoger: er is meer behoefte aan onderhoudsvoer, maar de varkens groeien ook harder. Je kunt makkelijker sturen met de temperatuur, zodat die dichter bij de comfortzone van de varkens blijft. Voor bezoekers aan onze stand in Someren was het feit dat een natuurlijk geventileerde stal beter bij de varkens past, echt een eyeopener.'

Er vindt nu geen onderzoek plaats in de stal, maar liggen er nog voorstellen?

'Zeker. De stal haalt de streefwaarde van 85 procent reductie die in Noord-Brabant en Limburg geldt. We willen onderzoeken hoe we de emissie van geur en ammoniak nog verder kunnen verlagen. Ook zijn we benieuwd of in deze stal varkens met lange staarten kunnen worden gehouden en hoe we in de zomer met natuurlijke ventilatie nog dichter bij de comfortzone van de varkens kunnen blijven.'

Staan er in de praktijk al Star+-stallen?

'Nee, maar de wereld om ons heen verandert. Wij werken met veel plezier in de stal en willen delen dat deze voor meerdere knelpunten een oplossing biedt. Vanuit het buitenland is er veel belangstelling. Vooral uit Duitsland waar de stal goed past binnen Initiative Tierwohl.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer