Waterschappen+testen+drogen+slib+in+kas
Nieuws
© Eigen Foto

Waterschappen testen drogen slib in kas

Wetterskip Fryslân onderzoekt of het drogen van zuiveringsslib in kassen met restwarmte en zonlicht in de praktijk haalbaar is. Dat doet het wetterskip samen met waterschappen Noorderzijlvest, Hunze & Aa's, Drents Overijsselse Delta, Zuiderzeeland, Vallei en Veluwe, Rijn & IJssel en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA).

De restwarmte is afkomstig van de kadaververwerkende industrie. Na de droging wordt het slib gebruikt als brandstof in een energiecentrale in Duitsland. Uit een eerder rapport van STOWA blijkt dat deze slibverwerking energie en kosten kan besparen.

Het slib van de centrale slibverwerking in Heerenveen ligt als proef te drogen in kassen van de Oldenburger Fleischmehlfabrik in Duitsland. Tijdens het drogen van het zuiveringsslib in de Duitse kassen wordt er warme lucht over de bedden van elk 100 ton slib geblazen.

Vrachtwagens

In oktober reden de eerste vrachtwagens met zuiveringsslib van Heerenveen naar de Duitse plaats Kampe vlakbij Oldenburg. Hier heeft de Oldenburger Fleischmehlfabrik sinds 2009 een slibdrooginstallatie. Het slib van rioolwaterzuiveringen in de omgeving wordt in kassen met hulp van restwarmte van 85 graden Celsius gedroogd.

In totaal worden 4 charges van elk 100 ton slib van de slibontwateringsinstallatie van Wetterskip Fryslân in Heerenveen en die van Waterschap Noorderzijlvest in Garmerwolde naar Duitsland vervoerd. Tijdens het droogproces van een week worden per charge de droogprestatie, het warmte- en elektriciteitsverbruik en de geurproductie gemeten.

Samenwerking

In 2013 verscheen het STOWA-rapport '(Voor)droging van zuiveringsslib in kassen met én zonder restwarmte'. Daarin werd de haalbaarheid van deze duurzame en kostenbesparende verwerking van zuiveringsslib hoog ingeschat, stelt het Wetterskip. De conclusies waren gebaseerd op literatuur en met name Duitse praktijkervaringen.

Wetterskip Fryslân, Noorderzijlvest, Hunze & Aa's, Drents Overijsselse Delta, Zuiderzeeland, Vallei en Veluwe, Rijn & IJssel besloten de proef op de som te nemen en de droogmethode in de praktijk te testen. In het voorjaar 2018 zijn de resultaten van het onderzoek bekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer