LTO+Glaskracht+keurt+arbeidsmisstanden+af
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO Glaskracht keurt arbeidsmisstanden af

LTO Glaskracht Nederland keurt misstanden met personeel dat werkzaam is in de glastuinbouw af. Personeel is belangrijk en wordt niet als kostenpost gezien.

Dat houdt in dat het werk veilig en gezond moet zijn, en dat arbeidsmigranten overeenkomstig de cao krijgen betaald en dat hun huisvesting voldoet aan de in de cao vastgelegde normen.

De berichten van De Telegraaf van afgelopen weekeinde geven een schokkend beeld van enkele misstanden, stelt LTO Glaskracht. De tuindersorganisatie steunt het optreden tegen dit soort misstanden door de Inspectie SZW en Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU) en heeft veelvuldig contact met deze instanties.

Gelijk speelveld

'Mensen die in de glastuinbouw werken horen te krijgen waar zij recht op hebben. Daarnaast moet er voor ondernemers een gelijk speelveld zijn. Onderling concurreren op arbeidsvoorwaarden mag, maar dan boven de cao-loonschalen. Dit geldt ook voor uitzendbureaus. Zij zijn volgens de cao's van de uitzendbranche (ABU en NBBU) verplicht om de cao van de Glastuinbouw toe te passen', aldus LTO Glaskracht.

De cao, afgesloten met de vakbonden, bepaalt dat alleen gewerkt mag worden met uitzendbureaus die zijn gecertificeerd volgens de normen van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Tuinders die zelf huisvesting aanbieden, moeten voldoen aan gemeentelijke en wettelijke huisvestingsregels. Er geldt een maximum bedrag dat in rekening is te brengen.

Behulpzaam

LTO Glaskracht Nederland vindt het belangrijk dat uitzendbureaus en tuinders die betrokken zijn bij misstanden worden aangepakt. 'Wij volgen dit nauwlettend en nemen waar nodig actie om de controle-en handhavende instanties hierbij behulpzaam te zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer