OK+Plant+in+Naaldwijk+klaar+voor+toekomst
Achtergrond
© Harry Stijger

OK Plant in Naaldwijk klaar voor toekomst

Subsidies voor het uitplaatsen van woningen en vergraven van watergangen hebben OK Plant in Naaldwijk de kans gegeven om het potplantenbedrijf te herstructureren en uit te breiden.

Met het project 'Poelzone' is door de gebiedsaanpassing allereerst het glastuinbouwcluster van 350 hectare versterkt. Daarnaast is een 'groenblauwe' structuur gerealiseerd met een verbeterde waterstructuur en een ecologische verbinding met fietspad door het gebied.

'De subsidies hebben ons geholpen bij de reconstructie van ons bedrijf. Anders was het een stuk moeilijker geweest', zegt Désirée Olsthoorn van OK Plant.

Afrondend stadium

'In 2013 kochten we het eerste bedrijf van een buurman. Daarna zijn er nog drie gevolgd. Dit was gericht op de toekomst, want op dat moment hadden we nog geen uitbreidingsplannen. Twee jaar geleden hebben we een bedrijfsplan gemaakt en dat bij de bank ingediend. In 2016 is de nieuwbouw gestart en die is nu in een afrondend stadium, waarmee we klaar zijn voor de toekomst.'

Het potplantenbedrijf had 3,5 hectare glas voor jaarrondteelt van Little Kolibri Orchids en 2 hectare voor seizoensproducten zoals campanula, primula, aster en cyclaam. Voor de uitbreiding van het bedrijf met 2,5 hectare stonden drie woningen in de weg. 'De woonrechten hebben we verkocht aan mensen die in de aangelegde groene zone aan de rand van het kassengebied wilden bouwen', meldt Olsthoorn.

Watergangen

Eveneens zijn er met subsidie watergangen gedempt en opnieuw gegraven aan de perceelrand langs de doorgaande weg. De sloot tussen de bestaande kas en nieuwbouw is niet alleen gedempt, maar ook afgedekt met EPS-blokken. Dit geeft demping voor een gasleiding in de grond, zodat deze niet verschuift.

De herstructurering ziet Olsthoorn als een positieve ontwikkeling voor het gebied, waar zeker mogelijkheden voor de bedrijven liggen.

Niet klaar

Harry Groenewegen, gebiedsbemiddelaar van voorheen de Poelzone en nu Coalitie Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouw (HOT), weet dat bedrijven nog niet klaar zijn voor herstructurering.

'Om draagvlak te hebben voor de herverkaveling op vrijwillige basis, vraag ik de glastuinders wat ze willen: een groter bedrijf en uitbreiden op dezelfde of een andere plek, onveranderd doorgaan of stoppen. Veel glastuinders willen uitbreiden. Daarnaast zijn er veel potentiële stoppers in het gebied, die nodig zijn om voldoende ruimte voor uitbreiding te krijgen', weet Groenewegen.

55-plussers

'Veel 55-plussers willen nog niet stoppen, omdat ze de inkomsten nodig hebben of de bedrijfsverkoop levert niet voldoende op. Ze wachten dan op een hogere prijs, vooral van de grond, of verhuren de tuin liever, omdat daar ook veel vraag naar is. Bij herstructurering moeten alle puzzelstukjes in elkaar passen. Dat vraagt jaren tijd en is nooit af.'

Siertelers willen volgens de gebiedsbemiddelaar in de buurt van bloemenveiling Royal FloraHolland in Honselersdijk zijn gevestigd. Glasgroentetelers met bulkproductie gaan liever naar gebieden buiten de regio. Glasgroentetelers die zich richten op specialties willen vestigingen in het Westland hebben. Daar probeert Groenewegen de ruimte voor bij elkaar te krijgen. 'De handel zit tenslotte hier en kleinere partijen zijn dan snel tegen lage logistieke kosten te leveren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer