Groei+bedreigde+dier%2D+en+plantensoorten+zwakt+af
Nieuws
© Vidiphoto

Groei bedreigde dier- en plantensoorten zwakt af

Het aantal dier- en plantensoorten dat in Nederland op een van de officiële Rode Lijsten van bedreigde soorten staat, is de afgelopen zestien jaar niet toegenomen. Amper 40 procent van de dier- en plantensoorten wordt bedreigd.

Dit blijkt uit de vernieuwde visualisatie Groene groei van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het percentage niet bedreigde dier- en plantensoorten is sinds 1950 sterk gedaald: van 100 procent naar rond de 60 procent in 2016. In de indicator zijn de soortgroepen zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, dagvlinders, libellen en hogere planten opgenomen.

Daarbij is per definitie aangenomen dat deze soorten in 1950 niet bedreigd waren. Dat betekent dat momenteel een kleine 40 procent van de onderzochte dier- en plantensoorten bedreigd wordt of kwetsbaar is.

Rode Lijst

Meer dan een derde van alle soorten kwam voor 1995 op de Rode Lijst terecht, omdat ze in meer of mindere mate bedreigd zijn. Tussen 1995 en 2005 nam het aantal bedreigde soorten nog iets toe, maar na 2005 is het aantal bedreigde soorten juist afgenomen.

De Rode Lijst Indicator geeft een gemiddelde. Er zijn ook na 2005 soorten ernstiger bedreigd geraakt, zoals broedvogels van het boerenland. Er zijn echter meer soorten vooruitgegaan, zoals planten, libellen en zoogdieren.

De Rode Lijst is de meest uitgebreide en meest gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten in de wereld. Het aantal soorten dat in Nederland op een Rode Lijst staat is op te vatten als een maat voor de toestand van de Nederlandse biodiversiteit. Hoe meer soorten bedreigd zijn, des te slechter staat de natuur ervoor.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer