Niet raar als er een standstill voor melk komt

In de Achtermaate, onze ontvangstruimte, hebben we soms bijzondere bijeenkomsten. Zo was de ruimte laatst gereserveerd door FrieslandCampina voor een vergadering over melkaanvoer.

Niet+raar+als+er+een+standstill+voor+melk+komt
© Mike Schellart

Er waren mensen van Agrifirm, CRV, Rabobank, Groeikracht, Vion, FrieslandCampina en nog een paar bedrijven. Het bleek dat dit gezelschap een paar keer per jaar bijeenkomt om te trachten de melkaanvoer voor het komende jaar te voorspellen.

Er is een wereld voor mij opengegaan. Ik heb er altijd te simpel over gedacht. Je weet het aantal koeien, je weet de gemiddelde productie, doe er de inseminaties bij, vergelijk de uitkomst met de ingevulde enquêtes over melkaanvoer en je bent er.

Niet dus! Er zijn inderdaad een hele hoop data beschikbaar over melkproductie. Je hebt gegevens over afgelopen jaren met de nodige pieken en dalen. Daar begint de discussie al. Waardoor verschilt de productie eerste helft 2017 van die van 2016? Aantallen koeien? Ja, deels.

Wanneer komen overenthousiaste veehouders erachter dat die rechten die ze wel even zouden aanschaffen niet te koop zijn?

Tweedekalfskoeien geven meer melk

Dan heb je nog de samenstelling van de veestapel. Het aandeel jongvee neemt sterk af. Een niet direct verwacht gevolg is dat de verhouding tussen vaarzen, tweedekalfs- en oudere koeien verschuift. Gemiddeld zijn er nu meer tweedekalfskoeien dan vaarzen. Die geven wel meer melk. Scheelt een slok op een borrel in melkaanvoer.

Dan de factor ruwvoer. Wat is de kwaliteit van de kuilen? En wat betekent dat voor de melkproductie? Hoe schatten we in wat de melkproductie gaat doen op basis van de tot nu toe bekende kuiluitslagen van 2017? De invloed van het weer in het weideseizoen. Wat verklaart dat in het verloop van de melkproductie? Heeft de melkprijs invloed op het aandeel krachtvoer in het rantsoen? Hoe groot is dat effect? Weer een paar procent erbij.

En natuurlijk het fosfaatbeleid, nu het fosfaatreductieplan. De fosfaatrechtenopzet in 2018 is een compleet ander stelsel. Wanneer komen overenthousiaste veehouders erachter dat die rechten die ze wel even zouden aanschaffen niet te koop zijn? De vraag overstijgt viermaal het aanbod. Ik verwacht dat er genoeg zijn die volop gaan melken begin 2018. Maar wanneer wordt er bijgestuurd? Wat betekent dat voor de melkaanvoer?

Volop vragen en enorme (blinde?) ambitie bij boeren om te melken. Dus niet raar als er een standstill komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer