Melkveehouder of grondstofleverancier?

FrieslandCampina sluit een overeenkomst met Wereld Natuur Fonds en wij worden geacht iets te gaan doen met biodiversiteit, meldde een bericht in de algemene pers een maand geleden.

Vervolgens een interview met een bestuurslid op Melkvee.nl, waarin meer van hetzelfde stond. Er zou op de najaarsbijeenkomsten over worden gesproken in de driejaarlijkse update van Foqus planet. Dus tien minuten discussie. Dat lijkt wel heel erg op een recept voor een mislukking.

Dus maar eens een pittige mail naar de binnendienst gestuurd. Biodiversiteit wordt bij ons over de schutting geflikkerd, terwijl nog niemand weet wat ermee wordt bedoeld. Is er nog ruimte voor debat? Zit ik al in de melkweigering, voordat ik weet waar ik aan moet voldoen? En dan zitten we nog met een fosfaatreductieplan, waar je, als je even niet oplet, in de fout gaat, met hoge kosten tot gevolg. Ook is er nog het nodige gedoe over de Kringloopwijzer.

Je vraagt je toch af waar zo'n top-downbenadering vandaan komt. Afgelopen voorjaar was er een heel open houding tijdens de ledenronde. En nu dit. Komt dit door de hoofddirectie? Cees 't Hart, de vorige CEO, straalde samenwerking uit. Met de bergbeklimming als beeld en de uitspraak: 'Alleen als team samenwerkend bereik je de top.'

Dan is Roelof Joosten toch meer het Erdogan-type. Zijn wil is wet. Hij heeft Jumpstart erdoor gedrukt en dit moet nu kennelijk ook. Onder 't Hart voelde ik me lid van een groot familiebedrijf met 15.000 leden. Nu worden we als grondstofleveranciers behandeld, die maar aan de eisen moeten voldoen. Niet direct het goede gevoel.

Kennelijk hebben meer mensen geklaagd. Er wordt nu gelukkig een extra ronde bijeenkomsten gehouden. Ook lijkt er zoiets als een overkoepelende visie te zijn/worden ontwikkeld onder de titel 'Melk met meerwaarde'. Bestuur en directie moeten ons maar eens overtuigen waar het allemaal goed voor is. Het kan best een goede gedachte zijn om met biodiversiteit aan de slag te gaan, maar het moet wel ergens toe leiden.

Na twee jaar brandjes blussen en ad-hocregelingen hiervoor en daarvoor wordt het weer eens tijd voor een samenhangend verhaal, waar we een paar jaar mee vooruit kunnen. Maar ik wil daar wel aan kunnen bijdragen en meedenken als lid-melkveehouder!

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer