%27Structuur+en+oudmelkte+koeien+verdienen+aandacht%27
Interview
© Ida Hylkema

'Structuur en oudmelkte koeien verdienen aandacht'

De eerste sneden van dit jaar bevatten veel blad, signaleert Richard Snoek van mengvoedercoöperatie De Samenwerking in West-Nederland. Aandacht voor de structuur in het rantsoen is belangrijk.

Hoe kwam de eerste snede tot stand?

'De start in maart was goed met warm weer, april was kouder en het gras groeide duidelijk langzamer. Het was wel goed beweiden in april met een goede productie, laag ureum en mooie mest. In mei werd het weer warm en was er een snelle groei van het gras. De eerste helft van mei is er veel gras gemaaid met een laag ruwecelstofgehalte. Het was veel blad en weinig stengel. De ADL in die kuilen is erg laag en dat betekent dat we aandacht moeten hebben voor de structuur in het rantsoen. De kuilen van eind mei bevatten veel meer structuur, maar daardoor is de VEM in die kuilen duidelijk lager.'

Wat betekent dit voor de graskuilen?

'Met een gemiddelde van 924 VEM van al de meikuilen bij De Samenwerking is de voederwaarde een stuk beter dan voorgaande jaren.'

Kun je daarmee brok vervangen?

'Met een goede kuil kun je een gedeelte van het krachtvoer vervangen, maar let op, dit gaat vaak wel met een productiedaling gepaard. Kuilgras van 924 VEM is mooi, maar krachtvoer bevat in de droge stof al 1.040 VEM. Daarnaast gaat een koe bij 1 kilo krachtvoer verlagen niet 1 kilo droge stof uit ruwvoer meer vreten, maar hooguit 0,35 tot 0,60 kilo. Dit betekent een lagere drogestofopname met kans op productiedaling. Ons advies is als je de krachtvoergift wil verminderen, om de verse koeien goed te blijven voeren en na 100 dagen de krachtvoergift sneller af te bouwen, zodat die koeien dan meer ruwvoer gaan vreten.'

Wat betekent die verteerbaarheid?

'Door de goede verteerbaarheid van de kuilen wordt de drogestofopname hoger. Dit betekent dat we er goed van kunnen gaan melken. De kans op een lager vetgehalte is groot en er zijn zeker kuilen waar het risico op pensverzuring aanwezig is. Zorg voor voldoende structuur is belangrijk.'

Hoe is het eiwitgehalte in de kuilen?

'De graskuilen van mei bevatten goed tot iets bovengemiddeld ruw eiwit. In rantsoenen waar ook nog snijmais gevoerd wordt, kan het nodig zijn om in het basisrantsoen eiwit bij te voeren om te zorgen dat de oudmelkte koeien voldoende eiwit krijgen. Omdat bedrijven veel gras hebben, wordt hier bespaard op de maisaankoop. Aardappelsnippers en maismeel zijn prima alternatieven om het rantsoen van 100 procent graskuil kloppend te maken.'

Door de goede verteerbaarheid van de kuilen wordt de drogestofopname hoger. Dit betekent dat we er goed van kunnen gaan melken

Richard Snoek van mengvoedercoöperatie De Samenwerking

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer