LTO+Noord+tegen+plan+bouwpercelen+Groningen
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO Noord tegen plan bouwpercelen Groningen

LTO Noord is tegen het Inpassingsplan Agrarische bouwpercelen van provincie Groningen. Ze verzoekt Provinciale Staten nadrukkelijk het plan niet vast te stellen. Dat blijkt uit een zienswijze op het ontwerp van het inpassingsplan.

Boeren in Groningen die een bedrijf erbij kopen en hierdoor in totaal een groter bouwblok hebben dan 2 hectare, mogen hun bedrijven niet zomaar samenvoegen. Hiervoor is een omgevingsvergunning vereist. De provincie wil hiermee voorkomen dat de bedrijven hiermee het Groninger Verdienmodel omzeilen. Dat blijkt uit het concept-inpassingsplan agrarische bouwpercelen van de provincie.

Locatie

Uit ruimtelijk oogpunt is er volgens LTO Noord niets op tegen als bijvoorbeeld een melkveehouderij op de ene locatie het jongvee houdt en op de andere locatie het melkvee.

'Ruimtelijk gezien zijn en blijven het afzonderlijke agrarische bedrijven, ook wanneer deze bedrijven door dezelfde maatschap worden geëxploiteerd. Bovendien doet de situatie zoals de provincie die voor ogen heeft, het massaal omzeilen van onder meer het Groninger Verdienmodel, zich helemaal niet voor. Volgens LTO Noord gaat het om slechts een potentieel geval in Weddeveer. De noodzaak ontbreekt dan ook.

Het is voor LTO Noord onduidelijk waarop de afstand van 50 meter tussen de bouwblokken is gebaseerd. 'Deze lijkt verband te houden met de hiervoor genoemde kwestie Weddeveer. Daarmee is niet gezegd dat deze afstand uit ruimtelijk oogpunt relevant en de juiste is, geeft de organisatie in de zienswijze aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer