Drentsche Aa wordt proeftuin natuurinclusief

Het Drentsche Aa-gebied moet proeftuin worden voor natuurinclusieve landbouw. Op die manier zou de landbouw in het kwetsbare gebied een goede toekomst kunnen worden geboden.

Drentsche+Aa+wordt+proeftuin+natuurinclusief
© Harry Tielman

Volgens voorzitter Sikke Meerman van de projectgroep Bio-economie Drentsche Aa kan natuurinclusieve landbouw, waarin natuur en landbouw elkaar ondersteunen, het gebied een duurzaam toekomstperspectief bieden. 'Gezien de achtergrond van het gebied als landschapspark leent het zich er in ieder geval wel goed voor.

Het project moet volgens Meerman dan wel helder krijgen waar dat het beste kan en waar de grenzen dan liggen. 'Akkerbouwbedrijven op de essen zitten in een andere positie dan de veehouderijen met grond in de beekdalen.'

Verweven

Voor het project is onlangs Europees subsidiegeld beschikbaar gekomen. Het is de bedoeling dat de bedrijven in het kleinschalige gebied zelf op zoek gaan naar nieuwe duurzame verdienmodellen.

Een haalbaarheidsstudie laat zien dat er een potentiële markt bestaat van zo'n 2,3 miljoen euro voor natuurinclusieve landbouwproducten uit het Drentsche Aa-gebied. Het gaat dan om zo'n 1.240 hectare aan landbouwgronden waar natuur en landbouw kunnen worden verweven.

Samenwerking

Om de meerwaarde uit het gebied te halen en de duurzaamheid te vergroten moet niet alleen meer worden samengewerkt tussen de schakels in de productieketen, maar ook tussen landbouw en natuurbeheer en bewoners van het gebied.

Meerman wijst op het broodproject 'Dubbel Drentsch' dat vorig jaar is opgezet in het Drentsche Aa-gebied. Daarin werken boeren, een molenaar en diverse bakkers uit de regio samen aan één herkenbaar product. 'Maar je kunt ook denken aan de teelt van eiwitgewassen als soja, veldbonen, lupine, quinoa en oude graanrassen. Daarvoor moet je dan wel eerst verwerkers vinden.'

Ketens

Volgens Meerman staan agrarische bedrijven in het Drentsche Aa-gebied positief tegenover de productie van natuurinclusieve landbouwproducten voor de ketens zuivel, vlees, graan, olie & vezel, kruiden en honing.

'De boeren die ik spreek zien het wel zitten. Het gaat er ook niet om boeren uit of in het gebied te krijgen, we willen de huidige landbouw respecteren. Maar we moeten wel samen kijken wat voor landbouw we over veertig jaar in het gebied willen hebben. En met intensiever boeren, loop je dan toch tegen grenzen aan.'

Of het project kans van slagen maakt, hangt volgens Meerman wel af van bereidheid tot onderlinge samenwerking tussen de diverse partijen. 'Het moet wel klikken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer