De+Veearts+Vertelt+biedt+blik+achter+de+schermen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

De Veearts Vertelt biedt blik achter de schermen

Veeartsen zijn deze week gestart met social media project: De Veearts Vertelt. Via Twitter en Facebook tonen zij burgers daar regelmatig wat diergezondheid inhoudt en wat veeartsen doen als dieren toch ziek worden.

De eerste veearts die via @DeDierenDoc burgers vertelt over werk van een veearts, is Thijs Derkman. Hij is werkzaam bij Dierenartsenpraktijk Beltrum en gespecialiseerd in melkvee en vleeskalveren. Inmiddels staan diverse veeartsen al in de startblokken om deel te nemen.

De veeartsen geven via Twitter en Facebook, aan de hand van tekst, video's en foto's op tekst en uitleg over hun werk. Burgers kunnen de hele week vragen stellen aan een veearts en krijgen direct antwoord. Op het account @DeDierenDoc wisselen dierenartsen elkaar regelmatig af. Elke veearts Twittert en Facebookt steeds een week lang, elke dag, over zijn/haar werk en het werk.

Imago

De dierenartsen hopen met @DeDierenDoc een goed beeld te geven aan de burger over hun rol op het boerenbedrijf en het gezamenlijke belang bij gezonde dieren. 'Ook willen wij bijdragen aan een goed imago van de Nederlandse veehouderij in het algemeen. Er bestaan veel misvattingen en onwetendheid bij burgers. Door open en eerlijk te laten zien wat wij doen, willen we een goed beeld geven van wat er nou echt gebeurt en een dialoog op gang brengen', aldus Derkman.

Op Twitter zijn er al bijna 1.000 volgers en op Facebook ruim 500. 'En we zijn pas deze week begonnen', zegt Derkman.

Leren

Het sociale media project is te vergelijken met @Boerburgertweet. Op dit Twitter- en Facebookaccount vertellen boeren, boerinnen, tuinders en telers al twee jaar over hun bedrijf, werk en leven. Hiermee willen boeren burgers meer betrekken bij het boerenbedrijf en willen zij hen leren waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.

Initiatiefnemer Caroline van der Plas uit Deventer van @Boerburgertweet presenteerde het idee voor @DeDierenDoc tijdens een symposium voor varkensgezondheid, afgelopen maand in Apeldoorn. Het idee is vervolgens door de aanwezige veeartsen opgepakt.

Maatschappelijke aandacht

Met de toenemende maatschappelijke aandacht voor dier- en volksgezondheid, zoals het antibioticagebruik bij dieren, is het volgens Van der Plas van belang dat ook dierenartsen laten zien wat zij doen. 'Je moet je verhaal vertellen, anders vertellen anderen het voor je. En dan ontstaat er vaak een ongenuanceerd en scheef beeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer