IJsverkoop+bij+dierenkliniek+Wolvega+loopt+goed
Reportage
© Persbureau Noordoost

IJsverkoop bij dierenkliniek Wolvega loopt goed

De verkoop van ijs bij dierenkliniek Wolvega loopt goed. In april begon de dierenkliniek met de verkoop van ijs en kaas. Een bijzondere maar logische stap, vindt rundveedierenarts Bauke van der Valk. 'De hele keten bepaalt het imago van de melkveehouderij.

De portretten van de aangesloten melkveehouders hangen achter de vitrine waar Dierenkliniek Wolvega haar ijs en kaas verkoopt. 'We willen laten zien hoe trots we op onze eigen boeren zijn', legt Bauke van der Valk uit.

'Deze ondernemers maken eerlijke producten. Maar ze worden vaak in een hoek gedrukt en moeten zich keer op keer voor de buitenwereld verdedigen. Kijk maar naar de fipronil-discussie of de Amsterdamse huisarts die claimt in Oosterzee ziek te zijn geworden door koeienstallen. Wij draaien het om en laten zien dat de melkveehouderij goed bezig is.'

Agrarische producten

De dierenkliniek betrok in april een nieuw pand op een bedrijventerrein in Wolvega. Het oude onderkomen werd te krap. Het idee ontstond om op de afdeling Rundvee agrarische producten te verkopen. Niet om er zelf rijk van te worden.

We kunnen beter proactief zijn in plaats van reactief; jezelf verdedigen is altijd lastiger

Bauke van der Valk van Dierenkliniek Wolvega

'Onze kerntaak is en blijft preventie van dierziekten. Maar de hele keten is verantwoordelijk voor het imago van de sector. Dat geldt voor de melkveehouder zelf, maar ook voor de voerleverancier én de dierenarts. Wij denken met de winkel out of the box.'

Film

Volgens Van der Valk biedt de verkoop een mogelijkheid om de burger uit te leggen dat de veehouder goed op zijn koeien past en dierenwelzijn en -gezondheid hoog in het vaandel heeft staan. 'Er draait een film om de mensen te laten zien waar het product vandaan komt. De twee assistenten die kaas en ijs verkopen kennen bovendien het hele verhaal en kunnen dat enthousiast uitdragen.'

De verkoop van producten van de aangesloten agrariërs past in de veranderende rol van de dierenarts. 'Tien jaar geleden kwamen wij opdraven om met medicijnen zieke koeien beter te maken. Dat is totaal veranderd. We denken mee in diergezondheid, waardoor we de dierdagdosering, ofwel het antibioticagebruik, en welzijn kunnen waarborgen. De technische kengetallen moeten goed blijven, zodat het rendement niet onder druk komt te staan.'

Van der Valk is ervan overtuigd dat de koeien daadwerkelijk gezonder zijn. 'Dat zie je ook aan het antibioticagebruik, dat fors is afgenomen. Waar wij voorheen wel tien zieke koeien op een ochtend moesten behandelen, houdt dat nu bij drie, maximaal vier wel op. Melkveehouders zijn goed opgeleide vakmensen.'

Uitgebreid

Dat betekent niet dat de rol van de dierenarts langzaam uitgespeeld is. 'Integendeel. Ons team is recentelijk nog uitgebreid. Wij bieden veel meer een stuk begeleiding aan en adviseren in het toekomstplan van de ondernemer. Het bereiken van een hoger rendement met gezonde koeien doe je met z'n allen.'

De ijsverkoop loopt ondertussen vooral op zomerse dagen goed, en de kaasverkoop is constant. 'Voor de winkel is een bedrijventerrein niet een toplocatie. De komende tijd zetten we meer in op promotie. We doen al mee met de fietsapp van LTO Noord Weststellingwerf, zodat men de dierenkliniek beter weet te vinden.'

Bovendien kunnen kinderen bij een bezoek aan het tegenover gelegen indoorspeelpark MonkeyTown met hun kaartje een ijsje komen halen. 'We willen meer basisscholen benaderen. Wellicht dat mensen zich bij ons voor een gratis excursie naar een agrarisch bedrijf kunnen inschrijven. Dat is nog toekomstmuziek. We zijn nu vier maanden bezig en kijken het eerst een jaar aan.'

Positief

De reacties zijn in ieder geval positief. 'Voor de klanten gaan de ogen open. Onze melkveehouders waren eerst wat huiverig, onder het mom van 'schoenmaker, houd je bij je leest'. Onze uitleg heeft hen overtuigd. Dat geldt ook voor collega-dierenartsen, die stuk voor stuk positief zijn.'

'Als sector hebben we niets te verbergen. We kunnen beter proactief zijn in plaats van reactief. Jezelf verdedigen is altijd lastiger, dat kun je bijna niet winnen. Laat daarom zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes op het bedrijf. Uitleggen waarom je juist wel op een verantwoorde manier antibiotica toepast. Dat zet het beeld dat de burger heeft dat er te pas en te onpas antibiotica wordt gebruikt, recht. Je kweekt begrip.'

Eerste zetje

Van der Valk merkt dat de melkveehouderij nog moet leren zichzelf goed te presenteren. 'Laat ons als dierenkliniek met ons winkeltje dan maar het eerste zetje geven.'

De winkel wordt gevuld met producten van kaasboerderij De Stelp in Oldeberkoop en ijsboerderij De Saks in Steggerda. In de toekomst wordt dat wellicht uitgebreid. 'We willen dat onze eigen boeren de producten leveren. Vanaf het begin hebben we het concept op die manier ingestoken. Zo kunnen we dierenwelzijn en -gezondheid daadwerkelijk borgen. 'Fan ko oant ijsko' - van koe tot ijsco.'

Zie video

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer