Kans groot dat vogelgriep van binnen Europa komt

De vogeltrek is begonnen. Bijna tegelijkertijd is er een melding van vogelgriep in Zeeland. Een milde variant weliswaar, maar hoogpathogene vogelgriep ligt op de loer. In Europa, maar ook in de rest van de wereld, waren H5-varianten rond.

Kans+groot+dat+vogelgriep+van+binnen+Europa+komt
© Nieuwe Oogst

Past een uitbraak van laagpathogene vogelgriep bij de tijd van het jaar?

Vogelgriep kan het hele jaar voorkomen. Gemiddeld zijn er jaarlijks tien tot dertig introducties van laagpathogene aviaire influenza (LPAI). Zowel trekkende als blijvende wilde vogelpopulaties kunnen vogelgriep bij zich dragen. Een risico op infectie is (in)direct contact tussen pluimvee en wilde vogels.

Dat er niet eerder een uitbraak was in de Zeeland, komt waarschijnlijk door de lage pluimveedichtheid in de provincie.

Wat is het risico van LPAI?

LPAI kan muteren in de zeer besmettelijke variant hoogpathogene aviaire influenza (HPAI). Het eerste geval van HPAI was in 1996 H5N1 en dat is wereldwijd nog steeds een groot probleem. H5N1 was lange tijd stabiel, maar sinds 2008 is er door recombinatie met andere virussen een groot aantal nieuwe hoogpathogene varianten ontstaan. Daardoor is er nu naast H5N1 H5N2, H5N5, H5N6 en H5N8.

In 2014 en 2016 waarde in Nederland H5N8 rond, alleen ging het in 2016 om een nieuwe variant. Een mix van hoog- en laagpathogene vogelgriep. Daardoor was het in 2016 ook zo dodelijk voor wilde vogels.

Waar wordt dit jaar rekening mee gehouden?

Het Vogeltrekstation in Wageningen houdt er rekening mee dat wanneer er dit jaar weer een hoogpathogene H5 opduikt, die dit keer ook vanuit Europa zelf kan komen. H5N8 is dan het meest waarschijnlijk. Met name in Zuidwest-Frankrijk is de vogelgriepsituatie nog steeds ernstig.

Over de actuele virusdruk in de broedgebieden van watervogels is geen informatie voorhanden, blijkt uit navraag bij het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen. In februari van 2017 werd in China een nieuwe hoogpathogene variant gevonden: H7N9. Het instituut sluit niet uit dat deze variant, die ook voor de mens gevaarlijk is, uiteindelijk ook naar Europa komt.

Wordt er nog gemonitord op vogelgriep?

Nee, in de loop van dit jaar liep de financiering af. Tijdens de uitbraken in 2014 en 2016 werd vogelgriep gemonitord bij levende vogels. Er is nu dus geen monitoring van levende vogels meer, waardoor er ook geen goede risico-inschatting te geven is.

Wat moeten pluimveehouders doen?

Alertheid blijft geboden, geeft de Gezondheidsdienst voor Dieren aan. Het advies is de hygiënestatus op een hoog niveau te houden om het risico op een introductie van vogelgriep te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer