Schouten+minister+van+Landbouw%2C+Natuur+en+Voedselkwaliteit
Nieuws
© DIRK HOL

Schouten minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Carola Schouten, nu nog Kamerlid voor de ChristenUnie, wordt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De formerende partijen hebben dat vrijdagavond bekend gemaakt.

Formateur Mark Rutte en de fractievoorzitters Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU) zijn het eens geworden over de departementale indeling en de benaming voor het nieuwe kabinet. Vastgelegd is dat er een ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt.

Ook de verdeling van posten tussen de bewindspersonen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is rond. Daaruit blijkt dat Schouten niet alleen minister van LNV, maar ook een van de drie vice-premiers wordt.

Zelfde naam

De benaming van het departement is precies hetzelfde als dat van het ministerie dat in 2010 na de formatie van het kabinet-Rutte I opging in het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Bij de formatie van het kabinet-Rutte II werd die naam verkort tot ministerie van Economische Zaken.

Nederland kende van 1935 tot 2010 een ministerie van Landbouw. Lang droeg het departement de naam Landbouw en Visserij. In 1989 werd het het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. In 2003 werd bij de formatie van het kabinet-Balkenende II de naam veranderd in ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Nieuwe minister is boerendochter uit Noord-Brabant

Afkomstig van melkveebedrijf

De nieuwe minister Schouten (40) groeide op in Giessen (Noord-Brabant). Haar ouders hadden een melkveebedrijf. Nadat haar vader bij een bedrijfsongeval om het leven kwam, zette haar moeder met steun van haar drie dochters het bedrijf nog geruime tijd voort.

Schouten studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was daarna beleidsmedewerker Werk en Inkomen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Later werd ze beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie.

Voorjaar 2011 is ze beëdigd als Kamerlid, nadat fractievoorzitter André Rouvoet het parlement verliet. Ze kreeg woordvoerderschappen op het gebied van hoger onderwijs, justitie, economie en innovatie, financiën en pensioenen. Eind 2011 werd Schouten door de parlementaire pers verkozen tot 'Politiek talent van het jaar 2011'.

In hart kabinetsbeleid

CU-fractievoorzitter Gert Jan Segers wijst er in een reactie op dat Schouten als vice-premier 'in het hart van het kabinetsbeleid actief zal zijn',onder meer in de zogenoemde sociaal-economische 'vijfhoek'. 'Als minister zal zij zich sterk maken voor de landbouwsector, de natuur en onze voedselkwaliteit waar ook de visserijsector en het regionale ontwikkelingsbeleid onder zullen vallen. Het zal gaan om goede zorg voor mensen en de schepping', aldus Segers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
Meer weer