POV+is+content+met+geld+voor+warme+sanering
Nieuws
© Twan Wiermans

POV is content met geld voor warme sanering

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is 'zeer content' dat het nieuwe kabinet geld uittrekt voor een warme sanering van de varkenshouderij in belaste gebieden als Zuidoost-Brabant.

In het regeerakkoord staat dat in 2018 en 2019 totaal 200 miljoen euro beschikbaar komt. De POV reageert daar positief op. 'De voornemens van het nieuwe kabinet sluiten helemaal aan bij de doelstellingen van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij', zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

De POV wil met de overheid en de betreffende provincies bekijken hoe de 200 miljoen euro op een goede manier kan worden ingezet.

Actieplan is er al

De POV is al langer bezig met de herstructurering en het toekomstbestendig maken van de Nederlandse varkenshouderij. In 2016 bracht de POV, samen met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank, het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij uit.

Een van de acties die nu wordt uitgevoerd, is de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK). Varkenshouders op locaties met weinig toekomstperspectief kunnen maximaal 500.000 euro krijgen als zij met deze locatie stoppen.

Varkensrechten opkopen

Het speciaal hiervoor opgerichte Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij koopt de varkensrechten van deze varkenshouders op en verkoopt deze in een later stadium aan varkenshouders in gebieden waar nog wel ruimte is om te ontwikkelen.

Als deze pilot een succes is, wordt een omvangrijker project overwogen. Daar zouden deze middelen dan voor kunnen worden ingezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer