Meer+biologische+omschakelaars+dan+ooit
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Meer biologische omschakelaars dan ooit

Het aantal boerenbedrijven dat omschakelde naar biologische landbouw bereikte vorig een record. Vooral in de melkveehouderij maakten veel boeren de overstap.

Dat meldt Bionext in een trendrapport. De consumentenbestedingen aan biologische voeding zijn in 2016 met 10 procent gestegen naar 1,4 miljard euro. Daarmee is de omzet van biologische voeding ten opzichte van tien jaar geleden verdrievoudigd.

Om balans te houden tussen vraag en aanbod en om te voorkomen dat we in Nederland steeds meer afhankelijk worden van import is het belangrijk dat ook de biologische productie groei, meldt Bionext.

Inhaalslag

Het biologisch landbouwareaal schommelt al enkele jaren tussen de 3 en 3,5 procent van het totaal. Lange tijd is de omschakeling naar biologische landbouw achtergebleven bij de vraagontwikkeling. In 2016 is de groei van het bio-areaal op gang gekomen; het nam met 3 procent toe van 56.729 naar 58.442 hectare.

Het aantal bedrijven in omschakeling is ruim verdubbeld naar 245 in 2016, een recordaantal. Met name de biologische zuivel, waar Nederland zelfs enige tijd afhankelijk is geweest van import, is bezig met een inhaalslag. Meer dan de helft van de omschakelende boeren (136) is melkveehouder. De belangstelling is groot; bij sommige zuivelcoöperaties bestaat op dit moment een wachtlijst voor omschakeling naar biologisch.

De supermarkten zorgen in 2016 voor de grootste groeibijdrage. De biologische omzet steeg daar met 12,2 procent van 654 naar 735 miljoen. Procentueel groeit het foodservicekanaal nog sterker. De omzet steeg van circa 164 naar 187 miljoen Euro, een stijging van 14 procent. Er lijkt hier sprake van een inhaalslag; qua marktaandeel loopt het foodservicekanaal met ruim 1 procent bio omzet nog jaren achter bij de supermarkten, waar biologisch al een marktaandeel heeft van 3,3 procent.

Biologisch ei

De groei in de supermarkten gaat niet ten koste van de speciaalzaken. Zij handhaven hun biologische omzet op nagenoeg hetzelfde niveau als 2015: 336 miljoen.

In supermarkten groeit de afzet van biologisch brood en banket met 26 procent, vlees met 13,5 procent en eieren met 11,7 procent. Het product met het hoogste marktaandeel in de supermarkt blijft het biologische ei: 14,1 procent. Biologische agf en zuivel volgen beide met 4,1 procent marktaandeel in de supermarkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer