Hofweb+biedt+biologisch%2C+direct+van+de+boer
Reportage
© Persbureau Noordoost

Hofweb biedt biologisch, direct van de boer

Webwinkel Hofweb in Biddinghuizen verzorgt als afzetkanaal de communicatie voor de aangesloten biologische boeren. 'Producten krijgen zo een gezicht', zeggen de initiatiefnemers. Hofweb heeft inmiddels landelijke dekking.

Vier biologisch-dynamische boeren uit Flevoland richtten dertien jaar geleden de agrarische webwinkel Hofweb op. 'Vanuit de filosofie dat je als boer direct de consument wilt bereiken. Via de groothandel verdwijnen producten anoniem. De boer weet niet meer wat ermee gebeurt, zodra de vrachtwagen het erf af rijdt', zegt Peter van IJzendoorn, zoon van een van de oprichters, die acht jaar geleden samen met Lambertus Zijlstra in de vennootschap trad.

De vier pioniers achter Hofweb hadden startkapitaal bij elkaar gebracht om een vernieuwend afzetkanaal voor hun verse producten te realiseren. 'Eerst ging het om streekproducten, maar door de verhalen die van mond tot mond de ronde doen, komt de vraag inmiddels uit het hele land.'

Koelboxen

Zijlstra bracht de boodschappen in eerste instantie persoonlijk rond. De bezorging is nu professioneler ingericht. Hofweb heeft een contract met PostNL afgesloten. 'Die heeft de verslevering op orde en kan overal leveren.' De verse producten worden in koelboxen door het hele land verstuurd.

De smaak en het verhaal hebben een bepaalde waarde en de klant is bereid die te betalen

Peter van IJzendoorn, Hofweb

Het assortiment is in de loop der jaren flink uitgebreid. 'Met alleen bloemkool en aardappelen kom je er niet. Eigenlijk moet het een onestopconcept voor de klant zijn. De agrarische producten vullen we aan met het assortiment van de groothandel, maar de basis is het gezonde eten direct van de boer', legt Van IJzendoorn uit.

Wekelijkse boodschappen

Op de website worden biologische groente, fruit, vlees, brood, kaas en zuivelproducten aangeboden. Het assortiment wordt aangevuld met biologische supermarktproducten. 'Uiteindelijk moet de klant in één keer de wekelijkse boodschappen bij Hofweb kunnen doen.'

Door de vraag uit de markt is het aantal aangesloten boeren gegroeid naar ruim veertig. 'Soms mis je een product in het assortiment, zoals pastinaak. Daar zoeken we dan een teler bij. We gaan in principe een duurzame relatie met elkaar aan, zodat de boeren tot in lengte van dagen producten leveren.'

Trends

Ook de boeren zelf weten hoe de markt eruitziet en anticiperen op trends. 'Daarmee nemen ze een risico, maar ze zijn wel allemaal professioneel creatief. Ze weten vaak precies wat de vraag in de markt is en gaan die gewassen telen. Bovendien blijven ze ook gewoon producten aan de groothandel leveren.' De enige eis die Hofweb aan de boeren stelt, is een Skal-registratie. 'We prefereren biologisch-dynamisch.'

De verschillende trends in de maatschappij komen volgens Van IJzendoorn allemaal mooi samen in in Biddinghuizen. De agrariër die over zijn product wil vertellen en de consument die wil weten waar zijn of haar eten vandaan komt, maar wel kiest voor gemak.

Prijs bepalen

De prijs voor het product wordt bij Hofweb samen met de boer bepaald. 'Dat moet een realistische vergoeding zijn. We kijken eerst naar de prijs van de groothandel en bespreken dan met de agrariër wat die ervoor wil hebben. Natuurlijk zit onze inkoper weleens op een ander spoor, maar uiteindelijk komen we er altijd uit', zegt Van IJzendoorn.

Voor Hofweb geeft het verhaal achter het product de doorslag. De ondernemer noemt het voorbeeld van de eieren van biologisch-dynamisch landbouwbedrijf GAOS van Jos Jeuken en Ellen Krul in Swifterbant. 'De smaak en het verhaal hebben een bepaalde waarde en de klant is bereid die te betalen', constateert hij.

Gezicht

Het bedrijf geeft de producten op de website een gezicht. 'De consument krijgt meteen te zien welke teler of veehouder verantwoordelijk is voor het product dat ze kopen', legt Van IJzendoorn uit.

Het verhaal is één, maar alles valt en staat uiteindelijk met de geleverde kwaliteit. 'Doordat de boer zijn gezicht aan het product verbindt, heb je al de belangrijkste kwaliteitsborging. Uiteraard is er ook een ingangscontrole en de inpakkers weten waar de producten aan moeten voldoen.'

Samenspel

Aan de hand van de bestellingen, die voor woensdagochtend 11 uur worden geplaatst, wordt er geoogst. 'Een ideaal samenspel van vraag en aanbod, maar wel met een strak tijdpad. De boer let op de kwaliteit. Uiteindelijk wil de klant het mooie verse product dat op het plaatje staat. Mocht er iets aan het product mankeren, dan kunnen we dat communiceren.'

Dat is volgens Van IJzendoorn het grote voordeel van de korte keten. 'De boer wil niet dat zijn sla verpietert, maar vers bij de klant komt. En als er sprake is van hagelschade bij appels, dan vertel je dat. In plaats van dat het product in de industrie verdwijnt, kopen en eten de mensen het product omdat ze weten dat er niets mis mee is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer