Gezamenlijke zonnepanelen op dak graszodenteler

Elsendorp is een dorpje met slechts 1.134 inwoners. Toch loopt het dorp regelmatig voor de troepen uit, bijvoorbeeld als het gaat om het gezamenlijk organiseren van zorg, een dorpsvisie en een leefbaarheidsagenda. En nu ook met energiebesparing.

Gezamenlijke+zonnepanelen+op+dak+graszodenteler
© Nieuwe Oogst

Zaterdag vond officiële ingebruikname plaats van een collectief zonnedak op het bedrijfspand van Van de Wetering Graszoden in Elsendorp. Zes maanden geleden presenteerde de commissie Energiek Elsendorp, dat onderdeel is van de dorpscoöperatie, haar plannen.

Het idee erachter: wie geen zonnepanelen op het eigen dak wil, geen geschikt dak heeft of alleen een dak aan de schaduwkant, kan meebetalen aan de zonnepanelen op het dak van de graszodenteler.

15 inwoners van Elsendorp doen mee. Elk van hen bespaard bespaart hiermee aanzienlijk op de jaarlijkse energierekening. De 224 zonnepanelen leveren jaarlijks netto 234 kilowattuur per paneel. Via een verzekering die de coöperatie heeft afgesloten, is de energielevering gegarandeerd. De inleg is binnen 7 jaar en 1 maand terugverdiend.

Postcoderoos

Middels het systeem van een postcoderoos kan het initiatief verder in gemeente Gemert-Bakel worden uitgerold. De postcoderoos is een Nederlandse belastingmaatregel voor particuliere huishoudens die zelf in de nabijheid van hun woonomgeving duurzame energie willen opwekken.

Deelnemers aan deze constructie moeten in hetzelfde viercijferige postcodegebied wonen als de locatie van de productie-installatie of in een van de viercijferige postcodegebieden die eromheen liggen. Deze huishoudens krijgen een korting op de energiebelasting per opgewekte kilowatt stroom naar rato van de opbrengst van het totale project.

Volop belangstelling

Volgens Henrie van Summeren, akkerbouwer en een van de kartrekkers van het project, is er binnen en ver buiten de eigen gemeente genoeg belangstelling om nog meer daken van ondernemers vol te leggen met zonnepanelen.

'Er komen ongetwijfeld nieuwe kansen voor burgers. Elsendorp kent genoeg agrariërs en mkb'ers met grote daken. Als we daar zonnepanelen op leggen, slaan we twee vliegen in een klap: particulieren profiteren van duurzame energie en ondernemers verdienen er nog wat aan.'

Maar dat is niet de belangrijkste reden van het initiatief. 'We willen de verbinding tussen burgers en boeren versterken. Als ondernemer verlenen we een maatschappelijke dienst. Burgers zijn enthousiast en staan welwillender tegenover onze bedrijfsvoering.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer