Honderd+voetbalvelden+zonnepanelen+op+koeienstal
Nieuws
© Archief

Honderd voetbalvelden zonnepanelen op koeienstal

Bij 310 melkveehouders die zijn aangesloten bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina worden de komende periode 416.000 zonnepanelen aangebracht. Deze zijn samen goed voor een oppervlakte van ruim honderd voetbalvelden en kunnen daarmee 33.000 huishoudens voorzien van elektriciteit.

De opgewekte elektriciteit is goed voor een vijfde van de stroombehoefte van de Nederlandse productielocaties en kantoren van de zuivelonderneming.

Het ministerie van Economische Zaken verleende in maart dit jaar een subsidie van ruim 200 miljoen euro voor de installatie van panelen. Toen was de exacte invulling en omvang van het zonnestroomproject nog niet helemaal duidelijk.

Vergoeding

De melkveehouders krijgen een jaarlijkse vergoeding van 3 tot 4 euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak. Ook kunnen zij de groene stroom gebruiken zonder zelf te hoeven investeren in zonnepanelen. Het betreft vooralsnog alleen boeren met daken van minstens 1000 vierkante meter.

Honderden geïnteresseerden

Later dit jaar volgt een tweede intekenronde voor leden van FrieslandCampina. Daarvoor zal wederom subsidie worden aangevraagd. Volgens de zuivelcoöperatie hebben zich al honderden melkveehouders gemeld. Ook zoekt FrieslandCampina naar rendabele energie-oplossingen voor bedrijven met daken die kleiner zijn dan 1000 vierkante meter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer