Molens en zonnepanelen leveren West-Friese spanning op

Duurzame energiewinningsprojecten in West-Friesland houden de gemoederen bezig. Zo heeft gemeente Medemblik geen bezwaar tegen de aanleg van een zonnepark van 12 hectare in Andijk.

Molens+en+zonnepanelen+leveren+West%2DFriese+spanning+op
© Provincie Noord-Holland

'De locatie is beoogd als bedrijventerrein, maar door de economische ontwikkelingen zijn die plannen op de lange baan geschoven', stelt LTO Noord West-Friesland. 'Nu zijn de percelen in agrarisch gebruik. Wat ons betreft blijven ze dat ook.'

Eerder deze maand kaartte gewestelijk LTO Noord-bestuurder Nico Verduin het gevaar aan dat dergelijke zogeheten wachtlocaties voor zonnepanelen in aanmerking komen. Er zou beter eerst naar de mogelijke winning van zonne-energie op daken en bestaande infrastructuur gekeken kunnen worden.

Onterecht

LTO is van mening dat de gemeente in Andijk onterecht uitgaat van een industriële functie. 'Het is landelijk gebied, waarvoor in de ruimtelijke verordeningen een maximum geldt van 5 hectare voor een zonneweide,' aldus de afdeling, die hierover een zienswijze heeft ingediend bij de gemeente.

LTO Noord bespeurt vaker dat rondom energiewinning tegenstrijdige belangen kunnen gelden, ook binnen de sector zelf. De Raad van State velde deze week een oordeel over de rechtmatigheid van de bouw van twee windturbineparken. 'Voor het landschappelijk aanzien niet fraai, maar voor sommige agrarische ondernemers een goede inkomstenbron,' zo wordt in de regio wisselend gedacht.

Het windpark ten westen van de dorpskern van Midwoud komt er niet, terwijl er van de Raad van State aan de Westfrisiaweg bij Zwaagdijk wel vijf turbines mogen worden gebouwd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer