CONO neemt geen risico met beschermd vet

Leden-melkveehouders van CONO Kaasmakers mogen voorlopig geen pensbestendige vetten aan hun koeien voeren. De gevolgen op de zuurtegraad van de melk en de hardheid van het vet in de melk zijn namelijk onvoldoende bekend.

CONO+neemt+geen+risico+met+beschermd+vet
© Nieuwe Oogst

'We willen geen enkel risico lopen', licht directeur Wim Betten van CONO Kaasmakers het besluit toe. 'Pensbestendige vetten voeren is een potentieel risico. Zolang er niet meer bekend is over de effecten van de pensbestendige vetten voeren op de smedigheid van kaas, plaatsen we deze producten op onze zwarte lijst.' Betten verwijst ook naar de kwaliteitsproblemen met tarwegistconcentraat in 2011.

CONO wil zich onderscheiden met de productie van merkkazen van de hoogste kwaliteit, zoals Beemster kaas, maar ook met andere merken. Dit besluit is onderdeel van deze strategie. 'Als de uitkomsten aanleiding geven tot aanpassing van dit bestuursbesluit, zullen we onze leden-melkveehouders hierover opnieuw informeren.'

Hardheid

Uit onderzoek blijkt dat de variatie in hardheid van vet die door pensbestendige vetten kan worden veroorzaakt, relatief klein is.

Pensbestendig vet kan in combinatie met andere factoren zoals transport in de melkleiding problemen veroorzaken

Wim Betten, directeur CONO Kaasmakers

Pensbestendige vetten, gebaseerd op verzadigd vet zoals palmolie, veroorzaken hooguit een verschil van 5 procent in de verhouding verzadigde versus onverzadigde vetzuren in de melk die de hardheid van het vet bepalen, weet universitair hoofddocent diervoeding Jan Dijkstra van Wageningen University & Research.

Het verschil tussen zomer- en wintermelk kan wel 10 procent bedragen. Ook het aandeel mais in het rantsoen heeft veel invloed. 'Dat betekent dat je in de zomer minder risico loopt dan in de winter', zegt de CONO-directeur. 'Wij willen zo min mogelijk risico lopen. Pensbestendig vet kan in combinatie met andere factoren zoals transport in de melkleiding problemen veroorzaken.'

Ruw eiwit

Leveranciers van pensbestendige vetten wijzen op de vetzuursamenstelling van de producten die worden aangeboden. Volac Wilmar Feed Ingredients, dat uitgebreid onderzoek deed naar de beweegredenen van veehouders om pensbestendige vetten te gebruiken, vergelijkt het met de rol van ruw eiwit in het rantsoen.

Door de jaren heen verdiepte de kennis van ruw eiwit zich tot kennis van de aminozuursamenstelling. Het gaat dezelfde kant op met de samenstelling van vet in het rantsoen, opgebouwd uit diverse verzadigde en onverzadigde vetzuren. Ook bestaat er verschil in uitwerking op de koe en de melkvetsamenstelling naarmate de lactatie verstrijkt.

Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van marktleider FrieslandCampina verwijst naar het onderzoek dat de brancheorganisatie NZO namens de gezamenlijke zuivelondernemingen in Nederland is gestart.

Niet sectorbreed

CONO Kaasmakers benadrukt dat haar beleid alleen van toepassing is op de eigen onderneming en niet sectorbreed is bedoeld. Dat effect heeft het wel, zegt Speerstra Feed Ingredients, dat al jaren haar product Bergafat op de markt brengt.
Betten: 'Bij CONO is de vraag ook aan de orde of op palmolie gebaseerde producten voeren bij onze leden een wenselijke ontwikkeling is vanwege het negatieve imago van dit product.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer