Trouwring+uit+mesttank+terug+naar+weduwe
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Trouwring uit mesttank terug naar weduwe

Vleesveehouder Bram Hamminga uit Zuidbroek vond onlangs tijdens het schoonmaken van zijn mesttank een gouden trouwring uit 1960. Hij wilde de ring graag teruggeven aan de eigenaar en plaatste daarvoor met succes een oproep op Facebook.

Hamminga sprak woensdag lange tijd telefonisch de zoon van de eigenaar. 'De hele familie is er onder de indruk van'. De ring - met inscriptie Dini 28-07-1960 - is vermoedelijk 37 jaar geleden in de mestput gevallen bij een veehouder in Noordoost-Overijssel.

'De zoon vertelde mij dat hij als zestienjarige aan het mestrijden was. Zijn vader stond bij de put om de slang aan de mesttank te koppelen. Dat ging niet goed, de vader verloor zijn evenwicht en wist met zijn armen te voorkomen dat hij helemaal in de mestput te viel. Hierdoor brak hij zijn arm, maar door de commotie is hij ook zijn ring kwijtgeraakt.'

Overleden

De eigenaar van de ring is inmiddels overleden, maar Dini waarmee hij getrouwd was, leeft nog wel. 'Zij vindt het heel bijzonder', gaf haar zoon aan. Hamminga vond de ring toen hij zijn mesttank aan het schoonmaken was. 'Deze heb ik nog niet zo lang geleden gekocht in Drenthe.'

Er zat ook een sticker van een mechanisatiebedrijf in Overijssel op, geeft hij aan.' Ik had de tank nog nooit open gehad. In een dikke bult rommel zag ik iets glinsteren. Het bleek een ring uit 1960 te zijn, een heel simpele gouden trouwring.'

Trouwboekje

De vleesveehouder overhandigt volgende week de trouwring aan Dini. Hij krijgt dan ook het trouwboekje te zien om de datum te verifiëren. 'De hele familie wil hierbij aanwezig zijn. Oma Dini verwacht de ring te herkennen. Maar als de ring niet van haar man is, zal ze het ook zeggen, vertelde ze haar zoon.'

Het bericht van Hamminga op Facebook werd meer dan 18.000 keer gedeeld. 'Ik had mij er op voorbereid dat ik veel reacties zou krijgen. Maar dat het zo gek zou lopen, had ik niet verwacht. De kleindochter van de man heeft uiteindelijk contact met mij opgenomen. Zij zei dat de ring vermoedelijk van haar opa was.'

Uitpluizen

De vleesveehouder verwacht dat meer collega-boeren hun mesttank grondig gaan schoonmaken na zijn vondst. 'In iedere mesttank zit zo'n bult rommel. Ik ga er vanuit dat er meerdere boeren deze bult nu grondig uitpluizen', lacht hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer