'De marchigiana is een soort oerkoe'

Een bijzonder koeienras graast in het Noord-Hollandse Zuidoostbeemster. Het is de Italiaanse koe marchigiana. Deze witte vleeskoe zie je in Nederland weinig, maar de familie Ordeman koos bewust voor dit Italiaanse ras

Bert Ordeman: 'Dit dier staat echt nog dichtbij de natuur. Het is een koe die weinig onderhoud vraagt, andere kenmerken zijn het sterke beenwerk, goede vruchtbaarheid, hoge levensverwachting en ze zijn heel sociaal.'

Oerkoe

De marchigiana kenmerkt zich door de witte kleur. 'Wel hebben ze een zwarte onderhuid waardoor ze in meerdere klimaten goed kunnen gedijen. Het is een soort oerkoe.' Ook zijn het zware koeien. Zo weegt Ordemans koe Tina ongeveer 1050 kilo.

Ordeman haalde zijn eerste koeien zelf uit Italië. Nu heeft hij er zo'n tachtig. In heel Nederland lopen ongeveer 250 marchigianas rond. Ordeman denkt wel dat dit aantal komende jaren stijgt: 'Ze kalven zo makkelijk af. Er hoeft eigenlijk nooit een kalf met een keizersnede geboren te worden.'

'Geweldig lekker'

De marchigiana is dus een echt vleesras. Ordeman is ook erg enthousiast over de smaak ervan: 'Het is iets gemarmerd waardoor het vol van smaak is. Wij vinden het echt geweldig lekker.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer