Limousins pronken in natuurgebied De Onlanden

Het is een prachtig gezicht. Honderden Limousin-koeien grazend in De Onlanden. Dat is een natuurgebied vlak onder Groningen. De dieren zijn van Kijkboerderij 't Hoogeveld in Eelde.

De vierhonderd dieren lopen in verschillende kuddes van ongeveer twintig koeien en een dekstier. Ze lopen van ongeveer begin mei tot eind oktober buiten. 'We gaan uit van ongeveer één koe per hectare. We maaien ook een groot deel van het gebied, het wintervoer komt dus ook van eigen land', geeft Sytze van der Goot van de kijkboerderij aan.

Van der Goot koos niet voor niets voor dit ras vleeskoeien. Volgens hem gedijen zij het beste onder de omstandigheden in het natuurgebied. 'Het kan soms best zwaar zijn. Bijvoorbeeld in het najaar als het hier nat en drassig is. Maar de Limousins kunnen zich dan ook goed manifesteren.'

Educatie

Naast de biologische vleesveehouderij doen Van der Goot en zijn vrouw aan educatie. Ze ontvangen veel mensen op hun boerderij en laten zien het eraan toegaat op een vleesveebedrijf. 'Wij vinden het belangrijk om als agrarisch ondernemer te vertellen wat je doet en hoe je het doet. We willen graag het verhaal erachter vertellen.'

Zaterdag 17 juni is er een open dag op Kijkboerderij 't Hoogeveld in Eelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer