Vleesvee+buiten+fosfaatregeling+is+terechte+keus
Nieuws
© LTO Nederland

Vleesvee buiten fosfaatregeling is terechte keus

'Een terechte keuze.' Zo reageert LTO-bestuurder Kees Romijn op het besluit om niet-melkleverende bedrijven volledig vrij te stellen van de fosfaatreductieregeling. Ook de LTO-vakgroep Vleesveehouderij reageert tevreden.

'Vleesveehouders werden in februari verrast door de regeling die hen onverwacht ernstig raakt in hun bedrijfsvoering. Ze hebben er sindsdien voor gepleit om buiten de regeling te komen', zegt vakgroepvoorzitter Jos Bolk.

'De vleesveehouderij wilde buiten de regeling blijven, omdat wij als sector geen bijdrage geleverd hebben aan de overschrijding van het fosfaatplafond. De staatssecretaris heeft gehoor gegeven aan de bezwaren van deze bedrijven', stelt Bolk vast.

Hij concludeert dat deze bedrijven niet meer worden benadeeld door de fosfaatreductie in de melkveehouderij. 'Ze kunnen nu weer verder met hun dagelijkse bedrijfsvoering.'

Vleeskalveren

Wim Thus, voorzitter vakgroep Vleeskalveren, wijst erop dat net met EZ afspraken zijn gemaakt over hoe om te gaan met gemengde bedrijven die vleeskalveren en melkvee houden. 'Ik reken erop dat de uitwerking van deze afspraken gewoon blijft staan.'

Romijn stelt vast dat de ontstane situatie dwong tot aanpassing van de fosfaatreductieregeling. Een gevolg is wel dat de uitvoering van de regeling voor de melkveehouderij ingewikkelder wordt. 'Maar de doelstelling en de haalbaarheid van de fosfaatreductie blijft onaangetast.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer