Klein+glas+moet+aan+de+slag+met+zuiveringsplicht
Nieuws
© Koen van Wijk

Klein glas moet aan de slag met zuiveringsplicht

Telers met kleine kassen, ondersteunend glas of blijvende tunnels moeten direct aan de slag met hun voorbereiding op de zuiveringsplicht die per 1 januari 2018 in gaat voor het lozen van kaswater met gewasbeschermingsmiddelen.

Die boodschap hebben LTO Noord, LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten, KAVB, NFO, ZLTO en LLTB gezamenlijk afgegeven aan hun leden. Er is nog veel onbekendheid met de nieuwe regelgeving onder deze categorie telers, terwijl de tijd echt begint te dringen. Het betreft onder meer boom- en vaste plantenkwekers, bollentelers en zomerbloementelers.

'Sommige waterschappen zullen strikt gaan handhaven vanaf 1 januari', waarschuwt beleidsspecialist Anneke van Dijk van LTO Noord, regio west. Op aandringen van de organisaties hebben de betrokken overheden wel ruimte geboden voor maatwerk voor telers met klein of ondersteunend glas.

Informatieavonden

'We zijn blij dat het maatwerk mogelijk is. Maar aan de bewustwording bij de telers moeten we nog hard werken. We merken dat de meeste buitentelers met ondersteunend glas de zuiveringsplicht nog niet goed in beeld hebben en nog maatregelen moeten nemen', aldus Van Dijk.

In oktober en november houden de genoemde organisaties meerdere regionale ledenbijeenkomsten waar knelpunten besproken worden en mogelijke specifieke oplossingen met elkaar gedeeld. Hiervoor worden ook waterschappen uitgenodigd. Op 9 oktober vindt daarvan de eerste plaats in Lisse.

Nul-lozing

LTO Noord c.s. hebben voor de telers vijf stappen geformuleerd waarmee zij zich voorbereiden op de zuiveringsplicht. Telers moeten als eerst hun watersysteem en -stromen in kaart brengen. Om aan de zuiveringsplicht te voldoen is het nodig om waterstromen die gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten binnen het bedrijf te houden.

Deze zogenoemde nul-lozing moet door telers zelf aangetoond kunnen worden, in overleg met het waterschap. Kaswater mag wel gebruikt worden in de buitenteelt. Daarbij moeten telers er op letten dat dit water niet kan terecht komen in wateropvang of buffer.

Mobiele zuivering

Als een nul-lozing niet mogelijk is kunnen telers kiezen voor mobiele zuivering. De eerste optie is het inschakelen van een mobiele zuiveringsinstallatie. De tweede optie is het laten afvoeren door een transporteur van het te lozen water naar een erkende zuiveringsinstallatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer