Raad+Zaltbommel+akkoord+met+tuinbouwriolering
Nieuws
© wilma slegers

Raad Zaltbommel akkoord met tuinbouwriolering

De gemeenteraad van Zaltbommel heeft donderdagavond ingestemd met de plannen om een aparte tuinbouwriolering in de Bommelerwaard aan te leggen.


Met dit besluit gaat de gemeente Zaltbommel de aanleg en voorfinanciering van de tuinbouwriolering faciliteren. De aangesloten glastuinbouwondernemers betalen de totale kosten via een aansluittarief en jaarlijkse heffing binnen twaalf jaar terug.

Chrysantenteler David van Tuyl, die namens de tuinders in de werkgroep Waterkwaliteit Tuinbouw Bommelerwaard zit, is blij met het besluit: 'Nu kunnen we de plannen gaan uitwerken en gaan aanbesteden.'

Apart riool

Glastuinders mogen vanaf 2018 alleen nog maar gezuiverd water op het oppervlaktewater of het riool lozen. In de Bommelerwaard is dat echter een lastige opgave: de capaciteit van de riolen is te klein om al het tuinbouwwater te verwerken. Al jaren praten tuinbouw, gemeente, provincie en waterschap daarom over de definitieve oplossing: een apart tuinbouwriool.

Veel seinen stonden al op groen, maar cruciaal was wat de gemeenteraad van Zaltbommel in de raadsvergadering van 20 april zou besluiten. Die is dus akkoord.

Collectief

Van Tuyl is daar uiteraard blij mee en stelt dat de trein nu kan gaan rollen. 'Maar we moeten er wel bovenop blijven zitten en alle tuinders bij het collectief houden. Datzelfde geldt ten aanzien van de gemeente, ook die moeten we bij de les houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer