'CLM-rapport bevestigt belang neonicotinoïden'

Het onderzoek van het CLM naar het belang van neonicotinoïden voor de Europese land- en tuinbouw onderstreept voor veel situaties het grote belang van het behoud van neonicotinoïden.

%27CLM%2Drapport+bevestigt+belang+neonicotino%C3%AFden%27
© Han Reindsen

Dat stelt de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto) in een reactie op het CLM-rapport 'Neonicotinoids in European Agriculture'. Neonicotinoïden zijn een waardevol alternatief, stelt de belangenorganisatie.

Aanleiding voor het CLM-rapport is het publieke en politieke debat over neonicotinoïden in relatie tot bezorgdheid over de gezondheid van honingbijen en wilde bijen. 'Bij gebruik volgens het etiket zijn er geen onaanvaardbare effecten op bijen', aldus Nefyto.

Geen alternatief

Volgens de belangenorganisatie is het dus niet nodig om op zoek te gaan naar alternatieven en komt uit de studie naar voren dat in de helft van de door de onderzoekers geanalyseerde situaties er geen alternatief is dat geen of minder milieu-impact heeft.
In een derde van de gevallen komt naar voren dat vervanging van neonicotinoïden geen verbetering is en in 10 procent van de onderzochte situaties is helemaal geen betrouwbaar alternatief beschikbaar.

Extra kosten

Een verbod zou leiden tot oogstverlies, extra kosten en dus ook tot economische schade. Het onderzoeksresultaat onderstreept dus voor veel situaties het grote belang van het behoud van neonicotinoïden voor de land- en tuinbouw.

Ook als er alternatieven zijn, blijven neonicotinoïden een waardevol onderdeel van een goed gevulde gereedschapkist die de teler nodig heeft om een plaag het meest effectief te kunnen bestrijden.

Neonicotinoïden zijn effectief, gebruiksvriendelijk en belangrijk voor resistentiemanagement. 'Kortom, neonicotinoïden zijn een waardevol alternatief tussen de alternatieven', stelt Nefyto.

Onvolkomenheden

Overigens heeft de belangenorganisatie vastgesteld dat op detailniveau onvolkomenheden in het rapport zijn vermeld. Nefyto is het eens met veel aanbevelingen van de onderzoekers zoals de noodzaak van de verdere ontwikkeling van IPM en de innovatie naar meer 'laagrisicogewasbeschermingsmiddelen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer