Boomkwekerij+doet+onderzoek+naar+residuen
Nieuws
© Vidiphoto

Boomkwekerij doet onderzoek naar residuen

Op verzoek van de Raad voor de Boomkwekerij vindt dit jaar onderzoek plaats naar residuen van gewasbeschermingsmiddelen in de boomkwekerijsector.

Aanleiding is de negatieve publiciteit over residuen van gewasbeschermingsmiddelen, in het bijzonder middelen uit de groep neonicotinoïden. Wageningen University & Research en Delphy voeren het project uit.

In het project worden twaalf boomkwekerijgewassen onderzocht, waaronder Buxus, Lavandula en Clematis. Het onderzoek geeft inzicht in de residuen van gewasbeschermingsmiddelen die in de praktijk op boomkwekerijgewassen kunnen worden aangetroffen. De resultaten bieden een handvat bij de beantwoording van vragen van afnemers. Zo kan uit de hoogte van het residugehalte worden afgeleid of een gewasbeschermingsmiddel op het gewas is toegepast of op een andere manier op het product is terechtgekomen, zoals toepassing in voorgaande jaren.

Eind van het jaar

Het project loopt tot eind van dit jaar. Een begeleidingscommissie met telers en handelaren geeft sturing aan het project. Het onderzoek wordt gefinancierd uit het Innovatieprogramma Boomkwekerij. Dit is een van de laatste projecten waarvoor via het Productschap Tuinbouw sectorgelden beschikbaar zijn gesteld. Bij de uitvoering wordt gebruikgemaakt van de ervaringen die zijn opgedaan bij het onderzoek in bloembollen dat al in 2015 is gestart.

De Raad voor de Boomkwekerij is het samenwerkingsorgaan van LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten en Anthos.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer